Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατά την άσκηση της προεδρίας του, ο Εμανουέλ Μακρόν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δείχνοντας πως επιθυμεί να ανατρέψει τα δεδομένα ενόψει των Ευρωεκλογών με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν (και πρόεδρο τον νεαρό Ζορντάν Μπορντελά), καθώς όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν στην ακροδεξιά το προβάδισμα, ενώ αντίστοιχα τα ποσοστά δημοφιλίας του Γάλλου προέδρου «πονοκεφαλιάζουν» το Ελιζέ, την ώρα που η κυβέρνησή του δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε ανασχηματισμό, τοποθετώντας στον πρωθυπουργικό θώκο τον Γκαμπριέλ Ατάλ, τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας με ένα καθαρά «τεχνοκρατικό» (και όχι μόνο τέτοιο) προφίλ, ενώ τώρα φαίνεται πως ενισχύει τη στροφή προς τα δεξιά, αναφέροντας τους στόχους του μέχρι το 2027, όταν και ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία του στο Ελιζέ.

*Διαβάστε ακόμα: Γκαμπριέλ Ατάλ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Ανοιχτά gay, ετών 34, από "τζάκι" και με κάτι από... Ελλάδα (Βίντεο)

Με τις ανησυχίες για την παιδεία να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στη Γαλλία, τα σχόλια του Μακρόν ήταν διανθισμένα με υποσχέσεις για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των πολιτών μεταξύ των νέων και την πάταξη του ριζοσπαστισμού.


Η ποδιά, η Μασσαλιώτιδα και το θέατρο - "Να ξαναμάθουμε να μοιραζόμαστε αξίες", λέει στους Γάλλους ο Μακρόν


Ειδικότερα, ο Μακρόν προανήγγειλε την εφαρμογή πιλοτικά ενός μέτρου επαναφοράς της σχολικής ποδιάς, που θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτική μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα δήλωσε ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας «La Marseillaise», παρουσιάζοντας επίσης μια ιδέα να παρακολουθούν όλοι οι μαθητές μαθήματα θεατρικής αγωγής.


«Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τη βάση για να πετύχουμε», δήλωσε ο Μακρόν, λέγοντας στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι «τα παιδιά μας θα ζήσουν ένα καλύτερο αύριο, απ' ό,τι ζούμε εμείς σήμερα».

«Η Γαλλία θα είναι ισχυρότερη... αν είμαστε πιο ενωμένοι, αν ξαναμάθουμε να μοιραζόμαστε αξίες, μια κοινή κουλτούρα, σεβασμό στην τάξη, στον δρόμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα», είπε.

Κάνοντας αναφορά και στην καθημερινότητα των οικογενειών, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θέλει να «ρυθμίσει τη χρήση των οθονών μεταξύ των μικρών παιδιών», αν και δεν ήταν άμεσα σαφές πώς θα εφαρμοστεί αυτό, στοχεύοντας τόσο τη διαμόρφωση της συνείδησής τους όσο και την επαφή που αποκτούν με την πραγματικότητα.


Μακρόν: Θα διπλασιάσουμε τους αστυνομικούς στους δρόμους - Τα "πυρά" με στόχο την αντιπολίτευση


Ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης τάξη, «ελέγχοντας καλύτερα τα σύνορά μας, καταπολεμώντας την απολίτιστη συμπεριφορά με διπλασιασμό της αστυνομικής παρουσίας στους δρόμους μας, καταπολεμώντας τα ναρκωτικά, καταπολεμώντας το ριζοσπαστικό Ισλάμ».

Όπως αναφέρει το France24, οι αναλυτές λένε ότι το Ελιζέ ανησυχεί πραγματικά ότι ο Εθνικός Συναγερμός υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν και του νεαρού προστατευόμενού της Τζόρνταν Μπαρντελά, 28 ετών, θα μπορούσε να επικρατήσει τόσο τον Ιούνιο (στις Ευρωεκλογές) όσο και στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μακρόν ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο κόμμα Λεπέν, χαρακτηρίζοντάς το ως «κόμμα της συλλογικής εξαθλίωσης και των ψεμάτων».

«Είμαι ευχαριστημένος που μπόρεσα να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη (νικώντας την ακροδεξιά στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2022) και θα κάνω τα πάντα για να συνεχιστεί αυτό, διότι είναι καλό για τη χώρα», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.


Μακρόν: Η συνέντευξη Τύπου στον απόηχο του πρώτου σκανδάλου της κυβέρνησης Ατάλ


Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα ενώ η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον Ατάλ κλονίζεται από την επιλογή της υπουργού Παιδείας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο και όχι σε δημόσιο, με αρκετούς να τονίζουν ότι κατέχει το αξίωμα με στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες της παιδείας.

Η Αμελί Ουντεά-Καστερά απέδωσε την επιλογή της στις «άπειρες ώρες (χαμένων μαθημάτων) που δεν αναπληρώνονται σοβαρά» στα δημόσια σχολεία, εκφράζοντας την «αγανάκτησή» της και δηλώνοντας ότι «κουράστηκε» με αυτήν την κατάσταση, όπως και «εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».

Εντούτοις, αρκετοί πολίτες της Γαλλίας τόνισαν πως δουλειά της είναι να φτιάξει την εκπαίδευση και όχι να εκμεταλλεύεται το αξίωμα και τις ανέσεις που προσφέρει. Μάλιστα, ορισμένοι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι «η δημόσια εκπαίδευση είναι καλή όταν θες να δικαιολογήσεις τη θητεία σου στο υπουργείο Παιδείας, αλλά κακή για να στείλεις τα παιδιά σου σε δημόσιο σχολείο».

Μάλιστα, στη Libération μίλησε μια πρώην δασκάλα ενός από τους γιους της υπουργού, η οποία υποστήριξε ότι επέλεξε το ιδιωτικό σχολείο γιατί ήθελε το παιδί της να «πηδήξει» μία τάξη και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τις χαμένες ώρες διδασκαλίας ή τη μη αντικατάσταση των εκπαιδευτικών.