Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» εμφανίζεται να έρχεται πρώτο, με ποσοστό 27%, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Η παράταξη θα κατέλθει με επικεφαλής τον 29χρονο πρόεδρό της Ζορντάν Μπαρντελά.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας OpinionWay, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Les Echos και του Radio Classique, φέρνει στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 20%, τη συμπαράταξη κομμάτων που πρόσκειται στον πρόεδρο Μακρόν, η οποία δεν έχει ανακοινώσει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής.

Στην Αριστερά, προηγείται η λίστα του Σοσιαλιστικού κόμματος με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλιουξμάν με 10% στη πρόθεση ψήφου, ενώ ακολουθούν η λίστα του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», του Ζαν Λυκ Μελανσόν, με 8% και οι Πράσινοι με 6%.

Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι και το επίσης ακροδεξιό κίνημα του Ερίκ Ζεμούρ έχουν ποσοστά της τάξης του 8%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους Γάλλους είναι η ακρίβεια και η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ το αγροτικό ζήτημα ενδέχεται να έρθει στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Τέλος, σύμφωνα με το OpinionWay, μόνο το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε, ότι «ενδιαφέρεται» για την προεκλογική εκστρατεία, σε σύγκριση με το 59% την ίδια περίοδο του 2019.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ