O αντίπαλος βρέθηκε εν όψει δημοτικών εκλογών για τον νυν δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και αποτελεί τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Κουρούμ ανακοινώθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υποψήφιος εν όψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου σε συγκέντρωση του κόμματος, όπου έγιναν γνωστοί οι υποψήφιοι για 11 μητροπολιτικούς δήμους και για 15 πρωτεύουσες νομών. ο κυρίαρχο σύνθημα της εκδήλωσης ήταν το «Κωνσταντινούπολη ξανά», με την επίσημη παρουσίασή του ως υποψήφιο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ξεχωριστή εκδήλωση στην Άγκυρα στις 15 Ιανουαρίου.

Η εκλογική αυτή μάχη έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς το 2019 η κεμαλική αντιπολίτευση κατέκτησε τον δήμο - «κλειδί» (και μεγαλύτερο) για την χώρα μετά από 25 χρόνια.

Με υπουργικό παρελθόν

Ο 48χρονος βουλευτής Κωνσταντινούπολης, πατέρας τριών παιδιών, κατάγεται από το Ικόνιο και σπούδασε στην Άγκυρα ενώ εν συνεχεία αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Σέλτσουκ. Ήταν για 6 χρόνια μηχανικός κατασκευών, ενώ για 12 χρόνια, έως το 2018, βρέθηκε σε επιτελικές θέσεις στην κρατική Διεύθυνση Κοινωνικής Στεγαστικής (ΤΟΚΙ).

Βρέθηκε στην κυβέρνηση Ερντογάν από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2023, ενώ ως πρώην υπουργός Πολεοδομίας πιστώνεται το πρόγραμμα για την γρήγορη ανοικοδόμηση των περιοχών που έγιναν συντρίμμια μετά τους περσινούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά και για τα προγράμματα αστικής ανάπλασης. Το εν λόγω ζήτημα αποτελεί και ένα από τα δυνατά του «χαρτιά» που θέλει να προβάλλει για την δημαρχία, σε μία περίοδο που όλο και περισσότεροι σεισμολόγοι προβλέπουν έναν μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, αποτελεί και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ). Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 18/12 με τη συμμετοχή μελών του κόμματος, αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς.

Βέβαια, στο πολιτικό του βιογραφικό καταγράφονται και ‘’μελανά σημεία’’ καθώς το 2014 είχε κατηγορηθεί για χορήγηση παράνομων αδειών σε οικοδομικά έργα, ενώ το όνομά του είχε εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκία. Οι έρευνες χαρακτηρίστηκαν από τον Ερντογάν ως μέρος απόπειρας «δικαστικού πραξικοπήματος» από τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στοίχημα για Ερντογάν

Σημαντικό πολιτικό στοίχημα αποτελούν αυτές οι εκλογές για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σημείο που θα τις επιθυμούσε με οποιοδήποτε κόστος. Το να κερδίσει την ‘’μεγάλη μάχη’’ της Κωνσταντινούπολης με δικό του υποψήφιο, μετά την ήττα του 2019 αλλά και η συνέχεια της πολιτικής του κυριαρχίας, είναι κομβικά για τον ίδιο. Άλλωστε, η κούρσα αυτή παρακολουθείται στενά ως βαρόμετρο της τρέχουσας θέσης και επιρροής του ΑΚΡ στην τουρκική πολιτική.

Με τον νυν δήμαρχο, να ανακοινώνεται για άλλη μια φορά ως υποψήφιος για το CHP και το İYİ να δηλώνει την πρόθεσή του να προτείνει δικό του υποψήφιο, ο Ερντογάν έχει εκφράσει την ύψιστη σημασία της ανάκτησης της Κωνσταντινούπολης για το κυβερνών κόμμα. «Χέρι με χέρι, ώμο με ώμο, σίγουρα θα βγάλουμε την Κωνσταντινούπολη από την πολιτική παρένθεση των τελευταίων πέντε ετών. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί να χάσει άλλα πέντε χρόνια», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, πετώντας «αιχμές» για τον Ιμάμογλου. Άλλωστε, για τον ίδιο αποτελεί υψηλό διακύβευμα η επερχόμενη αναμέτρηση, με τους φόβους για ακραία πόλωση να αρχίζουν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στις σχετικές συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος, στις πρώτες του δηλώσεις το κλίμα ‘’δυναμίτισε’’ και ο ίδιος ο Κουρούμ, λέγοντας πως «η μεσοβασιλεία θα τελειώσει στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεκινήσει μια εποχή ανάστασης».

Από την άλλη πλευρά, υψίστης σημασίας αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές για τον Ιμάμογλου, ο οποίος παραιτήθηκε από την διεκδίκηση της ηγεσίας του CHΡ, με σκοπό να υπερασπιστεί τον δήμο. Ενδεχομένως, μία ήττα του να επιφέρει όχι μόνο δυσβάσταχτες πολιτικές επιπτώσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να κρίνουν και το πολιτικό του μέλλον. Σε σχέση με την υποψηφιότητα Κουρούμ, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι ελπίζει σε «εκλογές ερμηνευμένες από μία πολύ ευγενική, στην δραστηριότητα διαδικασία», κάνοντας λόγο για εκλογές που είναι ιστορικής σημασίας.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής στις 14/1