Συγκινημένος, αλλά και ερωτευμένος εμφανίστηκε ο Φρέντερικ κατά την τελετή της ανακήρυξής του ως νέο βασιλιά της  Δανίας. Φρέντερικ μοιράστηκε ένα δημόσιο φιλί με τη σύζυγό του, τη νεοφώτιστη βασίλισσα Μέρι της Δανίας, μετά από μια επιβλητική εμφάνιση του βασιλικού ζεύγους.

Ο 55χρονος Φρέντερικ, ήταν εμφανώς συγκινημένος καθώς ανακηρύχθηκε βασιλιάς από την πρωθυπουργό στο κάστρο Christiansborg σήμερα και το πλήθος τον επευφημούσε.

Στην ομιλία του, σύμφωνα με τη μετάφραση που αποδίδουν πηγές της Daily Mail: «Χρειάζομαι όλη την υποστήριξη που μπορώ να πάρω. Από την αγαπημένη μου σύζυγο, από την οικογένειά μου, από εσάς και από αυτό που είναι μεγαλύτερο από εμάς. Αντιμετωπίζω το μέλλον γνωρίζοντας ότι δεν είμαι μόνος».

Ταγμένος, δεσμευμένος, για το Βασίλειο της Δανίας», είπε ο Φρέντερικ.

Ο Βασιλιάς τράβηξε την βασίλισσα Μέρι κοντά του καθώς τα τέσσερα παιδιά τους έφευγαν από το μπαλκόνι και την φίλησε, το πρώτο φιλί τους με τον τίτλο του βασιλιά και της βασίλισσας.


Λίγα λεπτά πριν από την πρώτη του εμφάνιση ως βασιλιάς, η μητέρα του Φρέντερικ, η βασίλισσα Μαργκρέτε, είχε υπογράψει την ιστορική παραίτησή της μετά από 52 χρόνια ως μονάρχης, δήλωσε ο δανέζικος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός DR - και οι αναφορές του BBC λένε ότι τα τελευταία συγκλονιστικά λόγια της πριν αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν: «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά».

 Στη συνέχεια, ο Φρέντερικ συνοδεύτηκε από τη σύζυγό του Μέρι - η οποία είναι πλέον βασίλισσα της Δανίας, και τα παιδιά τους.