Επειτα από 52 χρόνια στον θρόνο της Δανίας η βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄ ετοιμάζεται να παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου παραδίδοντας το σκήπτρο στον μεγαλύτερο γιο της, τον πρίγκιπα Φρέντερικ. Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης της βασίλισσας η Δανία ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, με τον 55χρονο πρίγκιπα Φρέντερικ να ανέρχεται στον θρόνο ως βασιλιάς Φρέντερικ Ι΄.

Παντρεμένος εδώ και 23 χρόνια με την κατά τέσσερα χρόνια νεότερή του, γεννημένη στην Αυστραλία πριγκίπισσα Μαίρη και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο πρίγκιπας Φρέντερικ απασχόλησε τους τελευταίους μήνες τον διεθνή Τύπο μετά τις φήμες περί εξωσυζυγικής σχέσης του με μια Μεξικάνα socialite, με την οποία εθεάθη να κυκλοφορεί μια βραδιά του περασμένου Οκτωβρίου στη Μαδρίτη. Το ισπανικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό «Lecturas» δημοσίευσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες από τη βραδιά του πρίγκιπα Φρέντερικ με την Τζινοβέβα Καζανόβα, στη διάρκεια της οποίας έκαναν βόλτα σε πάρκο, επισκέφθηκαν έκθεση έργων Τέχνης σε μουσείο και δείπνησαν μαζί παρακολουθώντας παράσταση φλαμένκο.


Κακόβουλες φήμες

Αν και το Παλάτι Christianborg αρνήθηκε να σχολιάσει τις φωτογραφίες, η Μεξικανή socialite με δημόσια δήλωσή της διέψευσε τα περί ερωτικής σχέσης με τον πρίγκιπα Φρέντερικ κάνοντας λόγο για κακόβουλες φήμες, ενώ ο Φρέντερικ και η σύζυγός του εμφανίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων πιο ερωτευμένοι από ποτέ, προσερχόμενοι στον καθεδρικό ναό του Άαρχους της Δανίας. Με την άνοδο του πρίγκιπα Φρέντερικ στον θρόνο ο μεγαλύτερος γιος του, ο 18χρονος Κρίστιαν, θα γίνει πρίγκιπας διάδοχος, αφού υπογράψει επισήμως μια δέσμευση ότι θα τηρεί το Σύνταγμα της Δανίας σε περίπτωση που γίνει βασιλιάς. Ο επαναστάτης έφηβος πρίγκιπας Φρέντερικ, που εξελίχθηκε σε έναν ευαισθητοποιημένο για την κλιματική αλλαγή οικογενειάρχη, ενσαρκώνει σύμφωνα με τον «Guardian» τη χαλαρή, φιλελεύθερη μοναρχία της Δανίας.


«Πράσινος πρίγκιπας»

Παθιασμένος με την προστασία του περιβάλλοντος ο πρίγκιπας Φρέντερικ κατάφερε διακριτικά να βγει από τη σκιά της δημοφιλούς μητέρας του, της βασίλισσας Μαργκρέτε Β΄ ωθώντας τη Δανία στην αναζήτηση λύσεων για την κλιματική κρίση. «Όταν έρθει η ώρα, θα κυβερνήσω εγώ το καράβι», είχε πει το 2022 σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα στον θρόνο της μητέρας του. «Θα ακολουθήσω τα βήματά σου, όπως εσύ ακολούθησες του πατέρα σου» στα ηνία του χιλιετούς θεσμού της μοναρχίας στη Δανία, πρόσθεσε ο πρίγκιπας Φρέντερικ. «Δεν ήταν επαναστάτης με την ακριβή έννοια του όρου, αλλά ως παιδί και νεαρός άνδρας δεν ένιωθε άνετα με την προσοχή των ΜΜΕ στραμμένη πάνω του και την επίγνωση ότι θα γίνει βασιλιάς», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκίτερ Ρέντερ, ειδική σε θέματα που αφορούν τη βασιλική οικογένεια της Δανίας.

Ο πρίγκιπας Φρέντερικ «απέκτησε αυτοπεποίθηση γύρω στα 25 του», πρόσθεσε. Θεωρώντας ότι οι γονείς του τον παραμελούσαν κατά την άσκηση των βασιλικών τους καθηκόντων ο πρίγκιπας Φρέντερικ αναζητούσε παρηγοριά στα γρήγορα αυτοκίνητα και στα πάρτι και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τον θεωρούσαν κακομαθημένο. Αλλά οι συμπατριώτες του άρχισαν να αλλάζουν γνώμη μετά την αποφοίτησή του το 1995 από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους, ως του πρώτου μέλους της βασιλικής οικογένειας της χώρας που ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Στη διάρκειά τους πέρασε για ένα διάστημα και από το Χάρβαρντ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Φρέντερικ Χένρικσεν, από το όνομα του Γάλλου διπλωμάτη πατέρα του, Ανρί ντε Μονπεζάτ, που έγινε πρίγκιπας Χένρικ όταν παντρεύτηκε τη Μαργκρέτε.


Καλός στρατιώτης

Ωστόσο, ο χαρακτήρας του πρίγκιπα Φρέντερικ, που εκτός από τη μητρική του μιλά και αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, άρχισε ουσιαστικά να ωριμάζει και να αποδέχεται τον ρόλο του ως μελλοντικού βασιλιά κατά τη θητεία του στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας. Υπηρέτησε στο σώμα των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού, όπου απέκτησε το παρατσούκλι «Πίνγκο» («πιγκουίνος») κι ήταν ένας από τους μόλις τέσσερις εκ των 300 νεοσύλλεκτων που πέρασαν όλες τις δοκιμασίες το 1995. Ο πρίγκιπας Φρέντερικ γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του, την Αυστραλή δικηγόρο Μαίρη Ντόναλντσον σε ένα μπαρ στο Σίδνεϊ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000. Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν τέσσερα χρόνια για να γίνει η Μαίρη αποδεκτή από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας κι αφού προηγουμένως άλλαξε δόγμα, έμαθε τη γλώσσα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα διεκδικήσει την επιμέλεια των παιδιών που θα αποκτούσε με τον Φρέντερικ σε περίπτωση που χώριζαν. Οι γάμοι τους τελέστηκαν στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης το 2004, λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Καρέλια

Η βασίλισσα που παραιτήθηκε, δεινή καπνίστρια, έχει προτίμηση στα άφιλτρα extra long Καρέλια, που έχουν απαγορευτεί στη Δανία εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πίσσα και τα οποία η Μαργαρίτα κάνει παραγγελία στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή