Tα ξημερώματα της Παρασκευής (12/1) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να προβεί σε δήλωση που θα αφορά στις αεροπορικές επιδρομές που σχεδιάζονται εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη.

Τα πλήγματα αναμένονται σύντομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει σειρά δηλώσεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλους διεθνείς συμμάχους.

Βρετανία: Ενημέρωση Σούνακ στο υπουργικό για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση


Η Βρετανία αναμένεται να συμπράξει με τις ΗΠΑ στην πραγματοποίηση των επιδρομών κατά θέσεων των Χούτι, όπως και αποθηκών οπλισμού των ανταρτών.

Ο Ρίσι Σουνάκ ενημέρωσε νωρίτερα την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε εκτάκτως, για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση σήμερα το βράδυ. Ενημέρωσε ακόμη τον αρχηγό των Εργατικών Κέιρ Σταρμερ και τον Λίντσεϊ Χόιλ, πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πολεμικά πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη δράση εναντίον της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις για κοινή επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους αντάρτες Χούθι έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, όπως και οι επιθέσεις των ανταρτών σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.