Σοβαρός ο αναβρασμός στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις ΗΠΑ και Βρετανία να πλήττουν το βράδυ της Πέμπτης σειρά στόχων που συνδέονται με τους Χούθι στην Υεμένη. Είναι η πρώτη φορά που εξαπολύονται πλήγματα κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας από τότε που άρχισε να στοχεύει τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη του περασμένου έτους.



Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες. Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα και τη Σαάντα, ανέφερε το δίκτυο.


Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην πρωτεύουσα και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα μεταδίδουν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις.



Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.


Το μπαράζ επιθέσεων των Χούθι και η κατάληψη του πλοίου από το Ιράν στον κόλπο του Ομάν


Την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν αρκετές σοβαρές ενέργειες που οδηγούν σε διαρκή αύξηση της έντασης. Οι Χούθι εξαπέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα την Τρίτη. Τρία αντιτορπιλικά των ΗΠΑ μαζί με αμερικανικά F-18 και ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψαν 18 drones και πολλαπλούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Η «σύνθετη επίθεση» της Τρίτης, όπως την περιέγραψε η CENTCOM, σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την κοινή δήλωση των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών που προειδοποιούσαν ότι οι Χούθι θα αντιμετωπίσουν «συνέπειες», εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις.

«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη των συνεπειών εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και την ελεύθερη ροή του εμπορίου στις κρίσιμες πλωτές οδούς της περιοχής», ανέφερε η κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο την περασμένη Τετάρτη.

Παράλληλα, ρεσάλτο για το οποίο η Τεχεράνη επιβεβαίωσε πως ήταν η υπεύθυνη συνέβη χθες (11/1), με ένα ελληνόκτητο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν να πέφτει στα χέρια των Ιρανών. Το ναυτικό του Ιράν ανακοίνωσε, ειδικότερα, τη σύλληψη αμερικανικού (όπως το χαρακτηρίζει) τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, κατόπιν δικαστικής εντολής, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο St. Nicholas, το οποίο είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά την οποία κατασχέθηκαν ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου και το Ιράν είχε εξαγγείλει πως δεν θα άφηνε αυτήν την ενέργεια αναπάντητη. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας, γεγονός που επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Ναυτιλίας, αναφέροντας ότι ο Έλληνας είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους αργού πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρα στο Ιράκ και κατευθυνόταν προς την αλιεία της Τουρκίας, ναυλωμένο από τουρκική εταιρεία, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από διεθνή ΜΜΕ νωρίτερα την Πέμπτη, το τάνκερ βρισκόταν υπό κατάληψη από ενόπλους στον Κόλπο του Ομάν. Οι ένοπλοι που ανέβηκαν επάνω φορούσαν μάσκες, μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου, ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν τους δέκτες του πλοίου.

Οι Βρετανοί ανέφεραν ότι παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ αναλόγως κινούνται και οι ελληνικές Αρχές στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να παρακολουθεί, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν μέσω της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία δηλώνει ότι έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του γεγονότος.

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το τάνκερ και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι μια ενέργεια του Ιράν –ή που έγινε με εντολή της Τεχεράνης– με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ. «Είναι σημαντικό να είμαστε καθ' όλα σαφείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιβάλλουν σθεναρά τις κυρώσεις τους στο Ιράν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.


Ερυθρά Θάλασσα: Μπαράζ επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία

Από τις 19 Νοεμβρίου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 27 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τη CENTCOM. Οι επιθέσεις ώθησαν αρκετές γιγάντιες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής.

Προκειμένου να περιορίσουν τον αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο, οι ΗΠΑ μαζί με πολλές άλλες χώρες ξεκίνησαν μια θαλάσσια ειδική ομάδα για περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέχρι στιγμής οι Χούθι δεν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στο να αποτρέψει τη μετατροπή της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν εξαπολύουν επιθέσεις τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και Συρία.

Το Πεντάγωνο προσπάθησε να αντεπιτεθεί σε άλλες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 130 επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις 17 Οκτωβρίου, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις σημειώθηκαν από τη Δευτέρα.


Μπάιντεν: Σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η ελευθερία ναυσιπλοΐας - Σούνακ: Περιορισμένη και αναγκαία δράση αυτοάμυνας


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε δήλωση σχετικά με τα πλήγματα. «Αυτά τα στοχευμένα πλήγματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις κατά του προσωπικού μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές στον κόσμο. Δεν θα διστάσω να κατευθύνω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και της ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου, εφόσον χρειαστεί».


Η αμερικανική πολεμική αεροπορία αναφέρει ότι έπληξε «πάνω από 60 στόχους σε 16 θέσεις των μαχητών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κόμβων διοίκησης και ελέγχου, αποθηκών πυρομαχικών, συστημάτων εκτόξευσης, εγκαταστάσεων παραγωγής και συστημάτων ραντάρ αεράμυνας». Αναφέρει επίσης ότι στα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 100 πυρομαχικά ακριβείας διαφόρων τύπων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, εξέδωσε επίσης δήλωση σχετικά με τη στρατιωτική δράση, χαρακτηρίζοντάς την ως «περιορισμένη, αναγκαία και αναλογική δράση αυτοάμυνας» και λέγοντας ότι η Ολλανδία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν προσέφεραν «μη επιχειρησιακή υποστήριξη». Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση τυχόν κινδύνων για τους αμάχους» και ότι «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ικανότητα των Χούθι να απειλούν την εμπορική ναυτιλία έχει δεχθεί πλήγμα».

Ποιες χώρες συνέδραμαν στην αμερικανοβρετανική επιχείρηση

Δέκα χώρες συμμετείχαν στα πλήγματα, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος από τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία αναφέρεται ότι «δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν ζωές και να προστατεύσουν την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μία από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς του κόσμου».


"Ο Μπάιντεν δεν είχε άλλη επιλογή, θα ανατραπούν τα οφέλη της μάχης κατά του πληθωρισμού σε εκλογική χρονιά"


Αμερικανοί και σύμμαχοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε πολλές επιλογές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian. Η διπλωματία, τα κανάλια επαφής «από την πίσω πόρτα», τα σήματα και οι απειλές είχαν αποτύχει να σταματήσουν τις αδυσώπητες επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τις οποίες η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα, σημειώνεται.

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν διαδρομή σε όλη την Αφρική, αυξάνοντας το παγκόσμιο κόστος των μεταφορών και απειλώντας να αντιστρέψουν τα κέρδη που έχει επιτύχει η κυβέρνηση Μπάιντεν κατά του πληθωρισμού, την ώρα που ξεκινάει η εκστρατεία επανεκλογής του, τονίζεται επίσης.


Κατά της επιχείρησης Μπάιντεν ο Τραμπ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε ακόμα έναν πόλεμο, γιατί;


«Βέλη» στην επιχείρηση κατά των Χούθι εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του: «Ακόμα ένας πόλεμος που ξεκίνησε ο Μπάιντεν. Είπαν ότι θα προκαλούσα έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας τελείως τρελός άνθρωπος χρησιμοποιεί τον νόμο περί πολεμικών εξουσιών εναντίον της Υεμένης με αεροσκάφη F-22 και πυραύλους Tomahawk. Γιατί; Θα βάλω τέλος σε όλους τους πολέμους σε σύντομο χρονικό διάστημα!».



Χούθι: Καμία δικαιολογία για την επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη - "Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα"


Ο εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, ανάρτησε στο Χ ότι η ομάδα θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Χούθι, Χουσεΐν Αλ-Εζζί, προειδοποίησε για «βαρύ τίμημα» που θα πληρώσουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης των Χούθι: «Η χώρα μας υπέστη μαζική επιθετική επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη... Η Αμερική και η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα και να επωμιστούν όλες τις τρομερές συνέπειες αυτής της κατάφωρης επίθεσης», είπε.


Πώς αντέδρασαν Ιράν, Χεζμπολάχ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία


Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η χώρα καταδικάζει έντονα την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι της Υεμένης, αναφέρει το Nournews. Ο ίδιος αναφέρει: «Θεωρούμε ότι αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση των διεθνών νόμων, κανονισμών και δικαιωμάτων».
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου αντέδρασε επίσης την Παρασκευή στις αεροπορικές επιδρομές και τις καταδίκασε.
Η Ρωσία δηλώνει ότι έχει ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τα στρατιωτικά πλήγματα στην Υεμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση με «μεγάλη ανησυχία». Το Υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι καλεί σε αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή κλιμάκωσης» υπό το φως των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.