Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αργεντινή για τον «κρυµµένο θησαυρό» της, που δεν είναι άλλος από τα µεγάλα αποθέµατα λιθίου, την απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή µπαταριών.

Ο... θησαυρός αυτός γίνεται όλο και πιο απαραίτητος, αφού κυβερνήσεις και πολυεθνικές στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση και στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, φαίνεται πως εκµεταλλεύεται αυτό το ενδιαφέρον, καθώς δήλωσε ότι ο Μασκ και η αµερικανική κυβέρνηση εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα αποθέµατα λιθίου της χώρας του. «Μου τηλεφώνησε ο Ελον Μασκ. Ενδιαφέρεται πολύ για το λίθιο, όπως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και πολλές αµερικανικές εταιρείες. Αλλά χρειάζονται ένα νοµικό πλαίσιο για να εγγυάται ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώµατα ιδιοκτησίας», είπε ο Μιλέι.

Υπενθυµίζεται ότι, µετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μιλέι εισήγαγε ριζικές µεταρρυθµίσεις για την επίλυση των οικονοµικών προβληµάτων της χώρας. Μεταξύ αυτών ήταν η προσαρµογή των όρων εξόρρυξης και εκµετάλλευσης των µεγάλων αποθεµάτων λιθίου της χώρας, αφού Αργεντινή, Χιλή και Βολιβία αντιπροσωπεύουν το 56% των παγκόσµιων αποθεµάτων του. Οι δύο πρώτες µάλιστα ευθύνονται περίπου για το 32% της παγκόσµιας παραγωγής του.