Λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ πλήθος νέων γιορτάζει την έλευση του 2024 σε πολυσύχναστο δρόμο του Τελ Αβίβ, ορισμένοι σπεύδουν να αναζητήσουν καταφύγιο βλέποντας στον ουρανό ρουκέτες να αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.

Άλλοι συνεχίζουν να γλεντούν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα…

«Είμαι τρομοκρατημένος, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά», λέει ο 26χρονος Γκάμπριελ Ζέμελμαν που ήρθε να γιορτάσει μαζί με φίλους του. «Εύχομαι σε κάθε άνθρωπο στον κόσμο να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να φοβάται ότι μπορεί να πεθάνει αύριο», συμπληρώνει ο νεαρός Ισραηλινός.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Όπως ανακοίνωσαν, εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες M90 «ως απάντηση στις σφαγές αμάχων» από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) επιβεβαίωσε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει θύματα ή καταστροφές.


«Θα μάθουμε να ζούμε μαζί»

Σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Τελ Αβίβ όπου βρίσκονται πολλά μπαρ και εστιατόρια, το ένα δίπλα στο άλλο, μια 17χρονη μαθήτρια Λυκείου λέει πως αρχικά «φοβόταν» να βγει έξω, αλλά τελικά αποφάσισε να γιορτάσει με φίλους της «μια νέα αρχή» που ελπίζει ότι θα φέρει το 2024.

«Προσεύχομαι για ειρήνη, να σταματήσει ο ένας να μισεί τον άλλον», λέει ο 25χρονος μουσικός Μπόαζ Μπέιτς. Επικρίνει τα μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου για τις επιλογές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πολεμούν εκείνοι στο πεδίο των μαχών».

Ο Ίντο Χέρβιτς επέλεξε να δειπνήσει σε εστιατόριο προτού πάει σε πάρτι σε φιλικό σπίτι. Ελπίζει ότι «θα μάθουμε να ζούμε μαζί, γιατί οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε την ειρήνη». Τα συναισθήματα αυτού του 24χρονου φοιτητή Πληροφορικής είναι ανάμεικτα: «Η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας».

Μια 24χρονη φίλη του, η οποία είχε απασχοληθεί παλαιότερα στην υπηρεσία ενημέρωσης των ενόπλων δυνάμεων, εξηγεί ότι αισθάνεται την ανάγκη να βγει και να διασκεδάσει αλλά ταυτόχρονα νιώθει «θλιμμένη» που μερικοί από τους φίλους της συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 21.822 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 56.541 έχουν τραυματιστεί από τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων.


«Δεν έχω διάθεση να γιορτάσω»

Έξω από μπαρ του Τελ Αβίβ, όπου αρκετές παρέες νέων χόρευαν στους ρυθμούς ηλεκτρονικής μουσικής, δεσπόζει μια γιγαντιαία επιγραφή: «Φέρτε τους σπίτι τώρα!». Αναφέρεται στους 129 ανθρώπους, από τους περίπου 250 που απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να γιορτάσουν, όπως ο Ραν Σταλ, ένας 24χρονος σερβιτόρος που επέλεξε να εργαστεί αυτό το ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς. Αφηγείται ότι ένας φίλος του σκοτώθηκε κατά την επίθεση ενόπλων στο μουσικό φεστιβάλ «Tribe of Nova» την 7η Οκτωβρίου. Έκτοτε, έχει την αίσθηση πως δεν δικαιούται να διασκεδάσει: «Μόλις αρχίσω να χορεύω, αισθάνομαι ενοχές, η θλίψη και το πένθος επιστρέφουν», εξηγεί.

IDF:  Η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί ολόκληρο το νέο έτος

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) λένε ότι αναμένουν η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχιστεί ολόκληρο το νέο έτος.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι οι αναπτύξεις των ισραηλινών στρατευμάτων προσαρμόζονται για να προετοιμαστούν για «παρατεταμένες μάχες». Είπε ότι ορισμένοι στρατιώτες - ειδικά οι έφεδροι - θα αποσυρθούν για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν. «Αυτές οι προσαρμογές έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία για τη συνέχιση του πολέμου το 2024», είπε. «Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ πρέπει να κάνουν εκ των προτέρων σχεδιασμούς έχοντας κατανοήσει ότι θα υπάρξουν πρόσθετες αποστολές και ότι οι μάχες θα συνεχιστούν τον υπόλοιπο χρόνο».

O εκπρόσωπος των IDF πρόσθεσε ότι ορισμένοι έφεδροι θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο αυτή την εβδομάδα» για να μπορέσουν να ανακτήσουν δυνάμεις τους επιτρέψουν «πριν από τις επερχόμενες επιχειρήσεις».


Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 21.800 νεκροί από τη σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς

Στις 11 εβδομάδες που διαρκεί η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς πάνω από 21.800 άνθρωποι -ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά – έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε στο νότιο Ισραήλ η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι – οι περισσότεροι άμαχοι –, ενώ πάνω από 240 μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γάζα. Η Χαμάς συνέχισε τις σποραδικές επιθέσεις με ρουκέτες - η τελευταία λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου – και το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς μέχρι το τέλος του 2023.

Τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα την Κυριακή, ενώ πολλοί παραμένουν καταπλακωμένοι κάτω από ερείπια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Άλλο ισραηλινό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο 20 ατόμων που είχαν καταφύγει σε χώρους του Πανεπιστημίου Αλ Άκσα στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 85% των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων Ισραήλ – Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι «ο πόλεμος είναι στην κορύφωσή του».

«Πολεμούμε σε όλα τα μέτωπα. Έχουμε τεράστια επιτυχία , αλλά και οδυνηρές περιπτώσεις. Η επίτευξη της νίκης θα πάρει χρόνο. Όπως είπε και ο γενικός επιτελάρχης, ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη».

Νωρίτερα χθες Κυριακή αναφέρθηκαν κι άλλες ισραηλινές επιθέσεις στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ την προηγουμένη σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχει η Χαμάς.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσε τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και να αφήσουν χώρο στους Ισραηλινούς, που μπορούν «να κάνουν την έρημο να ανθίσει».

Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης Νετανιάχου είνια ότι κάποια στιγμή οι κάτοικοι του αποκλεισμένου Παλαιστινιακού θυλάκου θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει αυτό ή πότε θα είναι εφικτό.


Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εξαπέλυσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ με την έλευση του νέου έτους


Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν με την αλλαγή του χρόνου στο Τελ Αβίβ και το νότιο Ισραήλ με τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ να αναχαιτίζουν ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τρομοκρατήθηκα λες και ήταν η πρώτη φορά που είδα πυραύλους. Είναι τρομερό», δήλωσε ένας άνδρας που γιόρταζε με φίλους του την Πρωτοχρονιά.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς. Όπως ανέφεραν σε βίντεο που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ, χρησιμοποίησαν ρουκέτες M90 «σε αντίποινα για το μακελειό αμάχων» από το Ισραήλ.