Ανταλλαγές δώρων, υπογραφή συμφωνιών, καθώς και σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών περιλάμβανε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βουδαπέστη και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, καλωσόρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ένα καθαρόαιμο αριστοκρατικό άλογο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του, έγινε δεκτός στην Πλατεία Ηρώων και χαιρέτησε την τιμητική φρουρά στα ουγγρικά, αφού ακούστηκαν οι ύμνοι των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της τελετής, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση και σύστησαν τις αντιπροσωπείες τους ο ένας στον άλλον.

*Διαβάστε εδώ: Politico: Η ΕΕ κατέρριψε τον μύθο του Ορμπαν με την ιστορική ένταξη της Ουκρανίας - Το παρασκήνιο και ο ρόλος του Σολτς


Η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο ηγετών

Μάλιστα σε ανάρτησή του στα social media, ο Βίκτορ Ορμπαν έκανε ειδική αναφορά στον επιβήτορα που έκανε δώρο στον Τούρκο πρόεδρο.

«Ένα δώρο από ένα έθνος ιππέων σε ένα έθνος ιππέων: O επιβήτορας του εκτροφείου Mezőhegyes, ο αρχηγός Lord», έγραψε χαρακτηριστικά.


Βέβαια, και ο Τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε με άδεια χέρια, καθώς δώρισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό ένα Togg, το τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο ιπποδύναμης 435 ίππων για την 100η επέτειο των σχέσεων των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, ενώ ο Βίκτορ Ορμπάν πήγε και μία αναγνωριστική βόλτα με συνοδηγό τον Τούρκο πρόεδρο.

«Αυτή ήταν μια καλή συμφωνία. 435 για 1 ίππο Καλώς ήρθες πρόεδρε Ερντογάν στην Ουγγαρία!», έγραψε αστειευόμενος στο Facebook ο Βίκτορ Όρμπαν.

Στην έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Ουγγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη υπό την προεδρία του Ερντογάν και του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, αποφασίστηκε να υπογράψουν κεντρική συμφωνία ενίσχυσης των πολυεπίπεδων σχέσεων των δύο κρατών, ενώ οι υπουργοί τους συνυπέγραψαν συνολικά 17 ξεχωριστές συμφωνίες.


*Εξωτερική φωτογραφία: Reuters