Πρόβλημα στη λειτουργία του αυτόματου πιλότου παρουσιάζουν αυτοκίνητα της Tesla. Σύμφωνα με έγιναν γνωστό η Tesla ανακαλεί πάνω από 2 εκατ. οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Tesla τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με το προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού Autopilot για να εγκαταστήσει νέα μέτρα ασφαλείας, αφού μια ρυθμιστική αρχή ασφαλείας δήλωσε ότι το σύστημα εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια, αναφέρει το Reuters.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) ερευνά τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ για περισσότερα από δύο χρόνια για να προσδιορίσει εάν τα οχήματα της Tesla διασφαλίζουν επαρκώς ότι οι οδηγοί είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν το Autopilot, γράφει το News.ro.

Η μεγαλύτερη ανάκληση που έκανε ποτέ της Tesla

Η μεγαλύτερη ανάκληση που έκανε ποτέ της Tesla φαίνεται να καλύπτει σχεδόν όλα τα οχήματά της στους δρόμους των ΗΠΑ. Η Tesla είπε σε μια κατάθεση ανάκλησης ότι τα χειριστήρια του συστήματος λογισμικού του Autopilot «μπορεί να μην επαρκούν για την πρόληψη της κακής χρήσης του οδηγού» και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Η αναπληρώτρια διαχειριστής του NHTSA, Ann Carlson, δήλωσε στο Reuters τον Αύγουστο ότι είναι «πολύ σημαντικό τα συστήματα παρακολούθησης των οδηγών να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν υπερβολική εμπιστοσύνη στην τεχνολογία».

Το σύστημα Autopilot της Tesla προορίζεται να επιτρέπει στα αυτοκίνητα να οδηγούν, να επιταχύνουν και να φρενάρουν αυτόματα στη λωρίδα τους, ενώ το Enhanced Autopilot μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή λωρίδας στους αυτοκινητόδρομους, αλλά δεν το κάνει αυτόνομα. Ένα στοιχείο του Αυτόματου πιλότου είναι το Autosteer, το οποίο διατηρεί μια καθορισμένη ταχύτητα ή απόσταση και εργάζεται για να κρατήσει το όχημα στη λωρίδα του. Η Tesla είπε ότι διαφώνησε με την ανάλυση του NHTSA, αλλά θα αναπτύξει μια ενημέρωση λογισμικού over-the-air που «θα ενσωματώσει πρόσθετους ελέγχους και ειδοποιήσεις σε αυτούς που υπάρχουν ήδη στα επηρεαζόμενα οχήματα για να ενθαρρύνουν περαιτέρω τον οδηγό να αναλαμβάνει συνεχή ευθύνη οδήγησης όποτε το Autosteer είναι σε λειτουργία.

Η εταιρεία δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ανάκληση θα πραγματοποιηθεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι αμέσως σαφές εάν η Κίνα θα ζητήσει ανάκληση για το ίδιο θέμα. Εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Μεταφορών είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει παρόμοιες ενέργειες που έγιναν στην Ιταλία. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν το θέμα.