«Χαιρετίζουμε την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ"

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει συγχρόνως με την έγκριση της πώλησης των μαχητικών F-16, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν «σε μια γρήγορη και θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας (ένταξη της Σουηδίας). Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ».

Τέλος, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Σήμερα υπογράφουν κοινή Διακήρυξη Καλής Γειτονίας για "ήρεμα νερά" στο Αιγαίο - Αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες οι συμφωνίες

Ερντογάν: "Οι ΗΠΑ έχουν το Κογκρέσο, εμείς το κοινοβούλιό μας"

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση F-16, ώστε η Τουρκία να κάνει ταυτόχρονα τα βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμα: Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν: Η ατζέντα, οι συμφωνίες και τα επόμενα βήματα - Like από τις ΗΠΑ για το τετ α τετ κορυφής

«Οι ΗΠΑ έχουν το Κογκρέσο, εμείς το κοινοβούλιό μας. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε (για την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) μέχρι να βγει μια τελική απόφαση από εμάς», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη διήμερη επίσκεψη στο Κατάρ.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ