Η 12χρονη Νοάμ ήταν ανάμεσα στους ομήρους της Χαμάς στο Ισραήλ που αφέθηκαν ελεύθεροι από την τρομοκρατική οργάνωση ανάμεσα σε άλλους 12 Ισραηλινούς -παιδιά και γυναίκες- που απήχθησαν στο κιμπούτς Μπεερί και τέσσερις Ταϊλανδούς υπηκόους.

Η Νοάμ και η μητέρα της, Σάρον Αβιγκτόρι, είχαν επισκεφθεί μια οικογένεια στο κιμπούτς Μπεερί όταν τρομοκράτες της Χαμάς τις απήγαγαν στις 7 Οκτωβρίου, κρατώντας τις ομήρους στη Γάζα για 50 ημέρες. 

Διαβάστε ακόμα: Χαμάς: Ιστορίες φρίκης από τα παιδιά που ήταν όμηροι - Το "μαρκάρισμα"με την εξάτμιση και η απειλή όπλου για να σωπάσουν (Εικόνες-βίντεο)


Πατέρας 12χρονης Νοάμ: Ξυπνάει τη νύχτα ουρλιάζοντας

Ο πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού που κρατήθηκε αιχμάλωτο στη Γάζα για 50 ημέρες είπε ότι ξυπνάει τη νύχτα ουρλιάζοντας και δεν τον αφήνει από τα μάτια του.

Ο Χεν Αβιγκντόρι λέει ότι η κόρη του Νόαμ μερικές φορές ξυπνάει ουρλιάζοντας καθώς οι γιατροί μιλάνε για το τραύμα που βιώνουν τα παιδιά που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.

Η Νόαμ και η σύζυγός του, Σαρόν, κρατήθηκαν με άλλους συγγενείς σε ένα μικρό δωμάτιο στη Γάζα μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Μπεέρι στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Αβιγκντόρι, συγγραφέας κωμικών σειρών της ισραηλινής τηλεόρασης, είπε ότι η 52χρονη Σαρόν και η κόρη τους επέστρεψαν στο σπίτι «καλά σωματικά και συναισθηματικά» αφού αποφυλακίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου, τη δεύτερη ημέρα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.


«Δεν με αφήνει να βγω από το σπίτι»

Αλλά πρόσθεσε: «Η Νόαμ, η 12χρονη κόρη μου, δεν με αφήνει να βγω από το σπίτι. Απλώς τη ρώτησα αν μπορώ να [βγάλω] τα σκουπίδια, και δεν το επέτρεψε, είναι κολλημένη πάνω μου. Έχει ξυπνήσει μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ουρλιάζοντας, αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση. Επεξεργάζεται τα πάντα. Είναι μια πολύ έξυπνη, λαμπερή νεαρή κοπέλα».

«Δεν μπορούν να κοιμηθούν τις περισσότερες νύχτες»

Ο Αβιγκντόρι μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ακούστηκε ότι παιδιά που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα επέστρεψαν στο σπίτι τραυματισμένα, υποσιτισμένα και με δερματικά εξανθήματα και ψείρες στο κεφάλι. Η μεγαλύτερη αδερφή του Mόραν Aλόνι Ντανιέλ, 45 ετών και η πεντάχρονη κόρη της, Eμίλια κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για 49 ημέρες αφού απήχθησαν από το κιμπούτς Nιρ Οζ το «Μαύρο Σάββατο».

Η μικρότερη αδερφή του, Σάρον Αλόνι Κούνοο 34 ετών, απήχθη επίσης μαζί με τις τρίχρονες δίδυμες κόρες της, Έμα και Γιούλι, πριν απελευθερωθεί στις 27 Νοεμβρίου. «Οι κόρες της αδερφής μου [της Σάρον], η Έμα και η Γιούλι, ξυπνούν κλαίγοντας, δεν μπορούν να κοιμηθούν τις περισσότερες νύχτες. Ευτυχώς, είναι σε θέση να χαμογελούν πού και πού. Η κόρη της αδερφής μου Ντανιέλ, Εμίλια δεν της επιτρέπει να [πάει πουθενά] χωρίς αυτήν, πουθενά, ακόμα κι αν είναι για να κάνει μπάνιο ή απλώς ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο στο σπίτι των γονιών μου».


Πώς κρατά τους ομήρους η Χαμάς

Ο Αλόνι είπε ότι η Χαμάς διέλυσε τις οικογένειες, μεταφέροντας τον σύζυγο της Σαρόν Αλόνι Κούνιο, Ντέιβιντ, σε μια νέα τοποθεσία πριν αυτή και τα δίδυμα απελευθερωθούν. Είπε ότι η οικογένεια κρατήθηκε σε «τρομερές συνθήκες» σε ένα «πολύ, πολύ μικρό δωμάτιο» με περισσότερα από 10 άτομα.

Είπε ότι η Ντανιέλ και η Εμίλιο κρατήθηκαν χωριστά, μετακινούνταν και αναγκάζονταν να μιλάνε ψιθυριστά σε ένα μέρος. «Στη διαφορετική τοποθεσία που βρίσκονταν, το φαγητό δεν ήταν δεδομένο. Δεν ήταν σίγουροι πότε θα τους έδιναν φαγητό ή πόσο. Κατάλαβα ότι υπήρχαν καβγάδες μεταξύ των ομήρων γύρω από το νερό», είπε ο Αλόνι.

Ο Δρ Γιαέλ Μόζερ που φροντίζει τα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Schneider Children's Medical Center, είπε ότι όλοι είχαν χάσει το 10-15% του σωματικού τους βάρους. Είπε ότι το φαγητό ήταν σπάνιο και παρεχόταν σε ακανόνιστη βάση. Πρόσθεσε ότι μια οικογένεια του είπε ότι της δόθηκε ένα φλιτζάνι τσάι και ένα μπισκότο στις 10 το πρωί και μετά μια μερίδα ρύζι στις 5 το απόγευμα.

Ορισμένα παιδιά δεν μπορούσαν να κάνουν ντους για επτά εβδομάδες και οι «τρομερές, τρομερές» συνθήκες υγιεινής τους είχαν προκαλέσει δερματικά εξανθήματα και ψείρες. «Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου τέτοια ποσότητα ψειρών και υπήρχαν τσιμπήματα από ψείρες στο σώμα, παντού», είπε. «Δεν φανταζόμουν ποτέ στη ζωή μου ως γιατρός ότι θα έκανα θεραπείες κεφαλής για ψείρες για παιδιά, και το έκανα με αγάπη και έκλαψα, και σε πέντε ή έξι θεραπείες, δεν τελειώσαμε με αυτές [τις ψείρες] . Και είχαμε πληγές που δεν απολυμαίνονταν για μέρες και έτσι μολύνθηκαν».

«Ψυχολογικός τρόμος» στα παιδιά

Είπε ότι η Χαμάς προκάλεσε επίσης «ψυχολογικό τρόμο» στα παιδιά. «Με κάθε οικογένεια με την οποία μιλούσαμε, κακοποιήθηκαν ψυχολογικά με φρικτό τρόπο καθώς [τους είπαν]: «Κανείς δεν νοιάζεται για σένα. Κανείς δεν θα σε ψάξει».

Σε έναν από τους εφήβους έλεγαν κάθε μέρα, πολλές φορές την ημέρα να μην ανησυχεί. «Θα είσαι εδώ τουλάχιστον για ένα χρόνο, αν επιστρέψεις. Και όταν είσαι μόνος ως έφηβος χωρίς τους γονείς σου, το πιστεύεις αυτό. Ο ψυχολογικός τρόμος ήταν τρομερός. Είναι άδικο να πούμε ότι επέστρεψαν με λίγο πολύ καλή φυσική κατάσταση. Όχι, δε συνέβη αυτό»