Ανθρωποκυνηγητό για την εξόντωση των ηγετικών στελεχών της Χαμάς ανά την υφήλιο σχεδιάζει να εξαπολύσει το Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση της επιχείρισης των IDF στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Την εντολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει δώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με βάση αυτή τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ εξετάζουν το πώς θα δολοφονήσουν της ηγέτες της Χαμάς που βρίσκονται στον Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ - το τελευταίο έχει επιτρέψει στην Χαμάς να λειτουργεί ένα πολιτικό γραφείο για πάνω από 10 χρόνια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό «θα είναι μια δεύτερη ευκαιρία για τον Νετανιάχου, ο οποίος το 1997 έδωσε εντολή να δηλητηριαστεί ο τότε ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ στην Ιορδανία. Η επιχείρηση αυτή, όμως, όχι μόνο δεν πέτυχε αλλά αντίθετα οδήγησε στην απελεύθερωση του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το Ισραήλ διεξάγει εδώ και δεκαετίες μυστικές επιχειρήσεις για την εξόντωση ανώτερων στελεχών της Χαμάς και το τελευταίο σχέδιο είναι μια επιμήκυνση των επιχειρήσεων αυτών.

Χώρες όπως το Κατάρ, η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία έχουν παράσχει καταφύγιο στην ηγεσία της Χαμάς. Βάσει των προηγούμενων σχεδίων του το Ισραήλ έχει καταφέρει να κυνηγήσει στελέχη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που ήταν μεταμφιεσμένα ως τουρίστες στο Ντουμπάι και ως γυναίκες στη Βηρυτό.



Ο Νετανιάχου διέταξε τη Μοσάντ να εξουδετερώσει την ηγεσία της Χαμάς

«Έχω δώσει οδηγίες στη Μοσάντ να αναλάβει δράση κατά των κεφαλών της Χαμάς, όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε στις 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε ανάλογο ύφος ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ιωάβ Γκαλάντ, είπε ότι οι ηγέτες της Χαμάς ζουν με «δανεικό χρόνο». «Έχουν μαρκαριστεί για να εξοντωθεί. Ο αγώνας είναι σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο κατά των τρομοκρατών στη Γάζα όσο κι εκείνων που πετούν με ακριβά αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν να ξεκινήσει άμεση επιχείριση εξόντωσης του ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ και άλλων στελεχών της που ζουν στο εξωτερικό, αλλά μια τέτοια επιχείριση σε έδαφος της Τουρκίας ή του Κατάρ θα τορπίλιζε τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.


Αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ είπαν ότι το Ισραήλ εξετάζει ήδη είτε τη σύλληψη είτε την εκτέλεση των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα και το ερώτημα που υπάρχει τώρα για τους Ισραηλινούς δεν είναι αν θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν ηγετικά στελέχη της Χαμάς και αλλού στον κόσμο αλλά το πού και το πώς.

Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι τα σχέδια αυτά άρχισαν να μορφοποιούνται λίγες ημέρες μετά την φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ορισμένοι ήθελαν να πραγματοποιηθεί αμέσως επιχείρηση δολοφονίας του Μεσάαλ και άλλων ηγετικών μελών της Χαμάς που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Κατά τις πληροφορίες κίνητρο για την επιλογή αυτή ήταν βίντεο στο οποίο ο Μεσάαλ και άλλα μέλη της Χαμάς όπως ο πολιτικός ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, πανηγύρισαν και προσευχήθηκαν βλέποντας πλάνα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Σε περίπτωση, πάντως, που το Ισραήλ προχωρούσε σε επιχειρήσεις δολοφονίας στο έδαφος του Κατάρ, όπως δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν, τότε θα διακινδύνευε να τορπιλίσει κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια για απελευθέρωση ομήρων εξήγησαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στη Wall Street Journal. Αυτές ήταν οι σκέψεις που έβαλαν φρένο στην άμεση υλιοποίηση της επιχείρησης δολοφονίας ηγετικών μελών της Χαμάς.


Πρώην διευθυντής της Μοσάντ: «Απερίσκεπτο το σχέδιο εξόντωσης των ηγετών της Χαμάς ανά την υφήλιο»

Η πρόθεση αυτή του Νετανιάχου έχει ήδη προκαλέσει διαφωνίες στο εσωτερικό του Ισραήλ με τον πρώην διευθυντή της Μοσάντ, Εφραίμ Χαλεβί, να λέει ότι είναι μια λάθος επιλογή. Σύμφωνα με τον ίδιο η δολοφονία των ηγετών της Χαμάς δεν θα εξαφανίσει την απειλή αλλά αντίθετα έχει τη δυναμική να προκαλέσει αύξηση των οπαδών της τρομοκρατικής οργάνωσης και επιτάχυνση ακόμα χειρότερων απειλών.

«Το κυνηγητό κατά της Χαμάς σε παγκόσμια κλίμακα και η προσπάθεια συστηματικής εξόντωσης όλων των ηγετών της συνιστά επιθυμία εκδίκησης, όχι επιθυμία επίτευξης στρατηγικού στόχου», είπε ο Χάλεβι, προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι «παρατραβηγμένο».

Η WSJ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το βιβλίο Rise and Kill First του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ρόνεν Μπέργκμαν το Τελ Αβίβ έχει διεξάγει 2.700 επιχειρήσει δολοφονίας στο εξωτερικό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και μέχρι τον περασμένο μήνα το Ισραήλ εξόντωσε, όπως ισχυρίστηκε, πάνω από 60 ανώτερα και μεσαία ηγετικά στελέχη της Χαμάς στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τον βομβαρδισμό από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της οικίας του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ drone εκτόξευσε πύραυλο στο σπίτι του Χανίγιε στη συνοικία Αλ-Σάθι στη βόρεια Γάζα, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν κατά πόσον βρισκόταν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του στο σπίτι όταν έγινε η επίθεση.