Θλίψη προκαλούν οι εικόνες καταστροφής από βίντεο από κάμερα ασφαλείας του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δείχνει θραύσματα να πέφτουν από τον τρούλο πολύ κοντά σε επισκέπτες του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε τζαμί, ύστερα από αμφιλεγόμενη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο βίντεο φαίνονται καθαρά κομμάτια που αποκολλήθηκαν από τον τρούλο να πέφτουν με δύναμη στο έδαφος. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ζημιές, αλλά και βανδαλισμοί και, παράλληλα, επισημαίνεται η ανεπαρκής συντήρηση του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας από τις τουρκικές αρχές.

Διαβάστε περισσότερα: Αγία Σοφία: Η στιγμή που κομμάτια από τον τρούλο πέφτουν δίπλα σε επισκέπτες - "Θα καταρρεύσει αν δεν αποκατασταθεί" (Βίντεο)

Ο ξεναγός Γιάννης Κουρτέσογλου μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» του MEGA για τον σάλο που έχει προκληθεί μετά τους σοβάδες που έπεσαν πάνω σε προσκυνητές στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει ένα βίντεο ότι πέφτει ένα κομμάτι σοβά από την Αγιά Σοφιά κοντά στον κόσμο. Αυτό το βίντεο δεν είναι καινούριο, είναι από πέρσι εάν δεν κάνω λάθος. Μετά από αυτό το συμβάν, το οποίο δεν το γνωρίζαμε εμείς, τοποθέτησαν μπάρες και δεν πηγαίναμε σε αυτό το σημείο που έπεσαν οι σοβάδες. Εμείς θεωρήσαμε ότι ήταν ένα κομμάτι που θα πήγαιναν οι μουσουλμάνοι για προσκύνημα, αλλά τελικά η πραγματικότητα τώρα βγήκε στην επιφάνεια, λόγω του σοβά που έπεσε στον κόσμο», είπε αρχικά.

"Οι εργασίες γίνονται στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας, που θα είναι επισκέψιμος ως μουσείο από τις 15 Ιανουαρίου"



Και συνέχισε αναφορικά με το εάν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης στο συγκεκριμένο σημείο του εμβληματικού αυτού ναού: «Οι εργασίες γίνονται στον γυναικωνίτη και θα κατέβουν τον Ιανουάριο όπως μας είπαν και θα γίνει και επισκέψιμη η Αγιά Σοφιά ως μουσείο από 15 Ιανουαρίου. Όχι όλος ο χώρος της αλλά μόνο ο γυναικωνίτης. Κάτω θα είναι ως προσκύνημα και πάνω θα είμαστε εμείς με τις ξεναγήσεις».

«Υπάρχουν ουρές που περιμένουν για να μπουν. Η Αγιά Σοφιά ανοίγει στις 9.00 το πρωί, κλείνει στις 9.30 για να μπουν οι πρώτοι και μετά ξανανοίγει για να μπουν οι επόμενοι μετά από 3 τέταρτα, γιατί υπάρχει συνωστισμός», υπογράμμισε κλείνοντας.

Δείτε όσα είπε ο ξεναγός Γιάννης Κουρτέσογλου στην εκπομπή "Πάμε Δανάη"