Θλίψη προκαλούν οι εικόνες καταστροφής από βίντεο από κάμερα ασφαλείας του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δείχνει θραύσματα να πέφτουν από τον τρούλο πολύ κοντά σε επισκέπτες του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε τζαμί, ύστερα από αμφιλεγόμενη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται κομμάτια να αποκόπτονται από τον τρούλο της Αγία Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, θέτοντας σε κίνδυνο τους επισκέπτες, αλλά καταδεικνύοντας, κυρίως, την άσχημη κατάσταση του υπερχιλιετούς ναού.

Birgün: Η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος καταρρέει

Στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας ‘’Birgün’’ επισημαίνεται ότι ‘’η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει: Πλάνα από θραύσματα σκυροδέματος που πέφτουν’’.

Το περιστατικό που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, φαίνονται και επισκέπτες να τρέχουν τρομαγμένοι προκειμένου να αποφύγουν τα κομμάτια που πέφτουν σχεδόν δίπλα τους.

Αρμόδιοι που επικαλείται η εφημερίδα υποστήριξαν ότι ‘’τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις’’.

Οι ειδικοί τόνιζαν πριν καν μετατραπεί η Αγία Σοφιά σε τζαμί, ότι ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους, μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος

Σχολιάζοντας το οπτικό υλικό ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης (Sanat Tarihi Derneği STD), Σερίφ Γιασάρ, τόνισε ότι ‘’αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ”η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων”. Ακόμη και η αναπνοή (!) από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος.

Ο Τούρκος ειδικός εξήγησε επίσης: ‘’Οι κίονες που στηρίζουν τον κύριο θόλο της Αγίας Σοφίας είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Οι κίονες αυτοί μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας’’.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια.