Τα ποσοστά αυτοκτονιών στις ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών το 2022, συνεχίζοντας την άνοδο που ξεκίνησε το 2021, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του διεθνούς περιοδικού Time.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η αύξηση σε 14,3 θανάτους ανά 100.000 άτομα το 2022, από 14,1 το 2021, αντιπροσώπευε κατά 1% το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και η άνοδος είναι σημαντικά μικρότερη από το άλμα κατά 4% του ποσοστού από το 2020 έως το 2021, οι αριθμοί υποδεικνύουν ένα ακόμη αυξανόμενο πρόβλημα χωρίς σαφή εξήγηση.

Τα προσωρινά δεδομένα είναι επίσης ελλιπή, πράγμα που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός αυτοκτονιών το 2022 θα είναι πιθανότατα υψηλότερος, καθώς θα υποβάλλονται σε επεξεργασία πρόσθετα πιστοποιητικά θανάτου. Το τρέχον σύνολο που περιλαμβάνεται στα δεδομένα είναι 49.449, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό ο αριθμός των αυτοκτονιών στις ΗΠΑ να ξεπεράσει τις 50.000 σε ένα χρόνο για πρώτη φορά σε καταγραφή. Είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των ανθρωποκτονιών το 2022, αλλά πιθανότατα εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός ώστε η αυτοκτονία να μην συμπεριληφθεί στις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου για ενήλικες στις ΗΠΑ.

*Διαβάστε εδώ: ΗΠΑ: Ανησυχία των CDC για την έκρηξη των κρουσμάτων σύφιλης σε νεογνά

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από τις γυναίκες, αλλά τα ποσοστά ανάλογα με το φύλο αποκάλυψαν επίσης ότι το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των γυναικών αυξήθηκε κατά 4% από το 2021, ενώ το ποσοστό μεταξύ των ανδρών αυξήθηκε μόνο κατά 1%. Και παρόλο που τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν για όλες σχεδόν τις δημογραφικές ομάδες, το ποσοστό μεταξύ των λευκών γυναικών αυξήθηκε κατά 3%, το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ομάδα.

Υπάρχουν ορισμένες θετικές τάσεις στα δεδομένα, κυρίως ότι ο ρυθμός αύξησης φαίνεται να είναι τουλάχιστον επιβραδυνόμενος. Μετά από μια καλά τεκμηριωμένη αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, τα ποσοστά για τους εφήβους μειώθηκαν σημαντικά το 2022. Για άτομα ηλικίας 10 έως 14 ετών, το ποσοστό αυτοκτονιών μειώθηκε κατά 18%, ενώ οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 15 ετών – 24 ετών είδαν ένα ποσοστό κατά 9% χαμηλότερο.

Τα δεδομένα υπογραμμίζουν επίσης ένα ανησυχητικό κύμα αυτοκτονιών μεταξύ των ηλικιωμένων. Από όλες τις ηλικιακές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας καταγράφηκε σε ενήλικες 75 ετών και άνω, με 21,3 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Ομοίως, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών, με 18,5 θανάτους ανά 100.000, από 17 το 2021.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μοναξιά, την οποία τα CDC αναφέρουν ως βασική ανησυχία για τη δημόσια υγεία για τους ηλικιωμένους ενήλικες, φαίνεται να αυξάνεται παγκοσμίως, με την έρευνα να υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 50% των σύγχρονων ενηλίκων άνω των 60 διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης.