Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην ηγεσία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης σε νεογνά στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τον περασμένο χρόνο, 3.761 μωρά γεννήθηκαν με τη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο, δηλαδή τουλάχιστον δεκαπλάσια απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία και κατά 32% περισσότερα απ’ ό,τι το 2021.

Σύμφωνα με τα CDC, το 90% των κρουσμάτων σύφιλης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες των μητέρων στη διάρκεια της κύησης.

Η σύφιλη προσβάλλει τα νεογνά, όταν έχει μολυνθεί η μητέρα και δεν έχει αντιμετωπιστεί η ασθένεια.

Στις εγκύους η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε θνησιγένεια, αποβολή, θάνατο βρεφών και νοσηρότητα της μητέρας, ενώ τα μωρά που θα επιζήσουν και δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης, ακοής ή σκελετικών ανωμαλιών.

Αν διαγνωστεί έγκαιρα η σύφιλη κατά τη διάρκεια της κύησης, ο κίνδυνος μετάδοσης στα έμβρυα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση πενικιλίνης.

*Διαβάστε εδώ: Για τριπλή επιδημία κάνει λόγο το CDC ενόψει του χειμώνα

Επιδημία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων σύφιλης στις ΗΠΑ έφθασε σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, δήλωσε η εκπρόσωπος των CDC, Ντέμπρα Χάουρι, κάνοντας λόγο για πραγματική επιδημία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη χώρα.

Τα κρούσματα της σύφιλης αυξάνονται σε όλες της ηλικίες, ενώ την αντιμετώπισή της δυσχεραίνει η έλλειψη πενικιλίνης.

Γι’ αυτό τον λόγο τα CDC ζητούν έκτακτα μέτρα. Μεταξύ άλλων, προτρέπουν τους γιατρούς να δράττονται κάθε ευκαιρίας, για να υποβάλλουν τις εγκύους σε διαγνωστικά τεστ για σύφιλη, επί παραδείγματι όταν προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε επείγοντα περιστατικά ή στο πλαίσιο προγραμμάτων βοήθειας για χρήστες ναρκωτικών.

Επίσης, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος, τα CDC συνιστούν στις γυναίκες που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης και στους συντρόφους τους να υποβάλλονται σε τεστ για τη σύφιλη.

Παράλληλα, καλούν τους γιατρούς αμέσως μετά το πρώτο θετικό τεστ να ξεκινούν τη θεραπεία στις εγκύους και να μην περιμένουν επιβεβαίωση του αποτελέσματος από δεύτερη εξέταση. Γι’ αυτό και ζητούν να είναι ευκολότερα προσβάσιμα τα rapid test για τη σύφιλη κι όχι μόνον σε ιατρεία ή κλινικές.