Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας πως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει πλέον παραταθεί για επιπλέον δύο ημέρες. «Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για επιπλέον δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο δρ Majed al Ansari.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, που ανακοίνωσε νωρίτερα το Κατάρ

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης την παράταση στην παύση των εχθροπραξιών. «Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο να παραταθεί η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη εκεχειρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι 11 αιχμάλωτοι αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, χωρίς να δίνονται ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες αν συμπεριλαμβάνονται και άλλοι υπήκοοι.

Οι πληροφορία άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ενώ λίγο αργότερα το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τις αναφορές των ειδησεογραφικών Μέσων, λέγοντας ότι «οι πληροφορίες δόθηκαν στις οικογένειες, αφού το Ισραήλ έλαβε τη λίστα των αιχμαλώτων που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα».

Η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς σε αριθμούς

Γυναίκες και παιδιά απελευθερώθηκαν, οικογένειες επανενώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι γύρισαν σπίτι τους κατά τη διάρκεια εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων, κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της Χαμάς

Από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν 40 Ισραηλινοί όμηροι και 18 υπήκοοι άλλων χωρών. Η απελευθέρωσή τους έγινε ανά ομάδες τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς τους ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα:

  • 21 ανήλικοι, δηλαδή 18 ετών και κάτω
  • 11 γυναίκες
  • 7 ηλικιωμένες, δηλαδή 65 ετών και άνω
  • 18 υπήκοοι άλλων χωρών, εκ των οποίων οι 17 από την Ταϊλάνδη και ο ένας από τις Φιλιππίνες.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει απελευθερωθεί και ο 25χρονος Ρόνι Κριβόι, με ισραηλινή και ρωσική υπηκοότητα, ως ειδική περίπτωση «χάρης» στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τις προσπάθειές του για εκεχειρία στη Γάζα, όπως είχε ανακοινώσει χθες η Χαμάς.

Ελεύθερη αφέθηκε και η 4χρονη Avigail Idan, η οποία έχει και αμερικανική υπηκοότητα. Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της και πλέον η οικογένεια που της απέμεινε είναι τα 2 –επίσης ανήλικα– αδέρφια της.

Επίσης, οι 18 υπήκοοι άλλων χωρών αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο χωριστών διαπραγματεύσεων και δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς.

Από την πλευρά του Ισραήλ

Από το Ισραήλ απελευθερώθηκαν 117 γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές, ανά ομάδες των 39 ατόμων, τις προηγούμενες 3 ημέρες:

  • 28 ενήλικες
  • 2 έφηβες
  • 87 έφηβοι, ηλικίας 18 ετών και κάτω.

Από τους φυλακισμένους που επέστρεψαν στη Γάζα, οι 41 είχαν καταδικαστεί για τα αδικήματά τους, ενώ οι 76 από αυτούς βρίσκονταν στις φυλακές υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή δεν γνώριζαν τις κατηγορίες εναντίον τους και δεν δικάστηκαν ποτέ.

Reuters: Κοντά σε συμφωνία για επέκταση της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς

Αιγύπτιοι, Καταριανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters, συζητούν ακόμη τη διάρκεια της επέκτασης και το ποιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν στη βάση της συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιοι εξήγησαν ότι η Χαμάς ζητεί μια τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ ζητεί η παράταση να αποφασίζεται μέρα με τη μέρα.

Την παράταση της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς ζητούν και από το ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί ότι την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόσβαση περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν θα πρέπει να συγκρατήσει τους «οικείους» και εταίρους του.

Με πληροφορίες από CNNi, Reuters και Times of Israel