Ξεπεράστηκαν τελικά τα εμπόδια που υπήρχαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων, μετά τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Καταριανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων κρέμεται από μια κλωστή, όπως φαίνεται. Η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου να τηρηθεί είναι καθοριστική, αφού είναι ορατή η επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών.

Η Χαμάς έδωσε το ‘’πράσινο φως’’ για την απελευθέρωση ομήρων μετά την παρέμβαση Κατάρ και Αιγύπτου

Σύμφωνα με τη Haaretz, η Χαμάς έδωσε το ‘’πράσινο φως’’ στην παράδοση των ομήρων της στον Ερυθρό Σταυρό μετά τις εγγυήσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι το Ισραήλ θα τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν νωρίτερα το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν επιτρέπει σε πολλά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Γάζα, γι’ αυτό και θα καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων.

Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.Από τη μεριά του, το Ισραήλ είχε απειλήσει με τελεσίγραφο από τους IDF προς τη Χαμάς ότι ‘’ή παραδίδετε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα ή συνεχίζουμε τον πόλεμο’’ στη Λωρίδα της Γάζας.



Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Απόψε το βράδυ (του Σαββάτου 25/11/2023) θα απελευθερωθούν 20 όμηροι

Το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Απόψε το βράδυ» αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί, πρόσθεσε. Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.