Τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου παραβρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (16/11/2023), στο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή τη συνάντηση κορυφής που είχε στο Σαν Φρανσίσκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, όμως η λέξη «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Κινέζο ομόλογό του προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου αλλά και του Άντονι Μπλίνκεν.

Τα ονόματα των επιχειρηματιών και των δισεκατομμυριούχων που παραβρέθηκαν στο δείπνο προς τιμήν του Σι Τζινπίνγκ

Στο δείπνο που παρέθεσε το Αμερικανο-Κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας πήγαν επιχειρηματίες με μεγάλη επιρροή, διευθυντικά στελέχη εταιρειών – κολοσσών αλλά και δισεκατομμυριούχοι.

Μεταξύ άλλων, πήγε ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ο ιδιοκτήτης του Twitter και επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, Στίβεν Σβάρτσμαν, ενώ το ελληνικό χρώμα στη δεξίωση έδωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η λίστα των καλεσμένων περιελάμβανε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Salesforce, Μαρκ Μπενιόφ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Σταν Ντιλ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της FedEx, Ρατζ Σουμπραμανιάμ, τον επικεφαλής της Visa, Ράιαν ΜακΊνερνεϊ, τον πρόεδρο της Mastercard, Μέριτ Τζάνοου αλλά και τον Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates.

Πήγε στη δεξίωση αλλά δεν έμεινε στο δείπνο ο Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ πήγε στη δεξίωση αλλά δεν έμεινε για το δείπνο ενώ ο Τιμ Κουκ έκατσε δίπλα στον Κινέζο υπουργό Εμπορίου, Γουάνγκ Γουεντάο.

Την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εκπροσώπησε η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, η οποία δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες στην οικονομική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα. Μαζί με την κ. Ραϊμόντο ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου στα θέματα της Κίνας, Κερτ Κάμπελ αλλά και ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριντ.

Η Κίνα έκανε εμπόριο αξίας σχεδόν 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη χρονιά, οπότε μπορεί κανείς να αναλογιστεί τη σημασία που είχε για τους καλεσμένους μια θέση σε αυτό το δείπνο.

‘’Win-win'' σχέση με τις ΗΠΑ θέλει ο  Σι Τζινπίνγκ

«Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;», ήταν αυτό που έθεσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μέσω της οποίας παρουσίασε μια άποψη για τις διμερείς σχέσεις που ήταν σημαντικά διαφορετική από αυτή του Τζο Μπάιντεν.

‘’Αν κάποιος δει την άλλη πλευρά ως πρωταρχικό ανταγωνιστή, την πιο συνεπακόλουθη γεωπολιτική πρόκληση και μια αυξανόμενη απειλή, θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, άστοχες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα’’, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, όχι τυχαία, αν θυμηθούμε τα σχόλια του Μπάιντεν στο παρελθόν.

Γι’ αυτό, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η Κίνα θέλει να έχει μια ‘’win-win’’ εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ.

Ακόμη, ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει πάντα στον ξακουστό ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, μιας και πρόσφατα επέστρεψαν στην Κίνα 3 αρκούδες από τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο Smithsonian της Ουάσιγκτον.

‘’Τα πάντα είναι από καιρό απεσταλμένοι της φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού’’, είπε ο Σι Τζινπίνγκ.