Νέο γύρο κυρώσεων, τον 12ο κατά σειρά, εισηγείται η Κομισιόν κατά της Ρωσίας με το πακέτο να προβλέπει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενέργειες για την ενίσχυση του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, να στοχοθετεί το εμπόριο διαμαντιών και δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και τον γιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Τα 47 άτομα που προστίθενται στις λίστες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

To νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που προανήγγειλε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα από το Κίεβο, προτείνει να προστεθούν 47 άτομα στις υφιστάμενες λίστες των κυρώσεων, μεταξύ των οποίων η εξαδέλφη του Ρώσου προέδρου, Άννα Τσιβίλεβα, πρόεδρος του ιδρύματος «Υπερασπιστές της Πατρίδας», που υποστηρίζουν τους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, αλλά και ο Ίλια Μεντβέντεφ, το όνομα και η ημερομηνία γέννησης του οποίου ταιριάζουν με εκείνα του μοναχογιού του πρώην προέδρου της Ρωσίας.

Ο Ίλια Μεντβέντεφ στοχοθετείται επειδή φέρεται να ενορχηστρώνει εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στην Ουκρανία.


Στο στόχαστρο τα ρωσικά διαμάντια

Από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία η ΕΕ έχει υιοθετήσει ένδεκα πακέτα κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, που πασχίζει με κάθε τρόπο να παρακάμψει. Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί ως τώρα καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, από την ενέργεια μέχρι τον τραπεζικό κλάδο, σε μια προσπάθεια να κόψει τις πηγές χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.

Στην καρδιά του νέου προτεινόμενου πακέτου κυρώσεων, που πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, βρίσκεται η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών, κάτι που έχουν ήδη κάνει οι ΗΠΑ, αλλά όχι η Ένωση, εν μέρει λόγω της προσπάθειας του Βελγίου να προστατέψει το εμπόριο διαμαντιών στην Αμβέρσα.

Το Βέλγιο, τώρα, συνεργάζεται με την Κομισιόν και την G7 για να προχωρήσει η απαγόρευση αυτή, που θα περιλαμβάνει και μέτρα που θα αποτρέπουν την αποφυγή των κυρώσεων. Το μέτρο, εφόσον επικυρωθεί, θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά θα υπάρξει μια σταδιακή απαγόρευση στην έμμεση εισαγωγή διαμαντιών που έχουν υποστεί επεξεργασία στη Ρωσία από χώρες εκτός ΕΕ, καθώς χρειάζεται περισσότερη τεχνική εργασία για τη δημιουργία του μηχανισμού ανιχνευσιμότητας στο επίπεδο της G7.