Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η πρόταση της Κομισιόν να αλλάξει συσκευασία και να γίνει ανακυκλώσιμη αυτή  του γαλλικού τυριού Camembert. Ειδικότερα, τις έντονες αντιδράσεις τυροκόμων στη Γαλλία έχει προκαλέσει πρόταση της Κομισιόν για τη σταδιακή αλλαγή των συσκευασιών προϊόντων που κυκλοφορούν στην κοινή αγορά, ώστε μέχρι το 2030 να είναι ανακυκλώσιμες.

Οι Γάλλοι τυροκόμοι κατηγορούν την Κομσιόν ότι το προτεινόμενο μέτρο απειλεί κάποια από τα πιο διάσημα τυριά της χώρας, όπως το Camembert και το Mont d’ or, καθώς θα πρέπει να αλλάξουν τις παραδοσιακές ξύλινες συσκευασίες τους. Από κοντά τα γαλλικά ΜΜΕ έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ε.Ε. ότι θέτει σε κίνδυνο τους «γαστρονομικούς θησαυρούς» της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι ορισμένα τυριά θα απολέσουν αναπόφευκτα την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και προειδοποιώντας ότι μπορεί να χαθούν έως και 2.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Στην κουβέντα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου των Παρισίων, Γικιγιόμ Πουατρινά, που επέκρινε μέσω της πλατφόρμας Χ την «τρέλα» της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

 «Το ξύλινο κουτί -χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ελαφρύ, βιοδιασπώμενο, κατασκευασμένο στη Γαλλία- είναι καλύτερο για τον πλανήτη από το πλαστικό από σαουδαραβικό πετρέλαιο, που κατασκευάστηκε στην Κίνα με ηλεκτρική ενέργεια, με καύση άνθρακα, και θα καταλήξει στον ωκεανό», σχολίασε.

Τον επιχειρηματία υποστήριξε η πρόεδρος του Fondation de la Mer, Σαμπίν Ρου ντε Μπεζιέ, η οποία χαρακτήρισε την προτεινόμενη αλλαγή ως «παρεκκλίνουσα», ενώ θέση πήρε και η υφυπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράνς Μπουν, προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι διακινδυνεύουν ένα κάζο λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Αν θέλουμε να γελοιοποιήσουμε την Ευρώπη πριν από τις εκλογές, ας ενοχλήσουμε τους παραγωγούς Camembert και τις ξύλινες συσκευασίες τους», είπε.

Τι απαντά η Κομισιόν

Μετά τον ντόρο στη Γαλλία, εκπρόσωπος της Κομσιόν έσπευσε να επισημάνει ότι ο προτεινόμενος νόμος «PPWR» (Packaging and Packaging Waste Regulatiion) δεν θα απαγορεύει τη χρήση ξύλινων συσκευασιών, όπως φοβούνται ορισμένοι Γάλλοι τυροκόμοι.

 «Οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να βελτιώσουν την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση των ξύλινων κουτιών. Αλλά αυτό θα αφορά και τους παραγωγούς άλλων τύπων συσκευασιών», σημείωσε.

Ωστόσο, οι παραγωγοί συσκευασιών προειδοποιούν ότι θα είναι πολύ ακριβή η εφαρμογή ενός συστήματος ανακύκλωσης ξύλινων κουτιών και ζητούν εξαίρεση για τις συσκευασίες του Camembert, που, όπως σημειώνουν, είναι βιοδιασπώμενες και προκαλούν λιγότερα απορρίμματα σε σύγκριση με τις πλαστικές.

 «Είναι αναγκαία η ανακύκλωση, όπως και το να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά χρειάζεται και λίγος ρεαλισμός», τόνισε η Γαλλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο προτεινόμενος νόμος θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Κομισιόν εργάζεται για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαλόγου με τη βιομηχανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά, θυμίζει το Politico, που οι Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με αρνητική δημοσιότητα σχετικά με κανόνες για τρόφιμα. Επί σειρά ετών, μέχρι το δημοψήφισμα του 2016, θιασώτες της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. προσπαθούσαν να αντικρούσουν ένα από τα επιχειρήματα των υπέρμαχων του Brexit, όπως του Μπόρις Τζόνσον, ότι οι Βρυξέλλες απαγόρευαν την εισαγωγή μπανανών που ήταν πολύ «κυρτές».