«Αρκετές περιπτώσεις» σεξουαλικής βίας κατά γυναικών από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου ερευνά η ισραηλινή αστυνομία. Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της επικαλείται «πολλούς μάρτυρες» οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είδαν βιασμούς.

Η αστυνομία συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία από μάρτυρες, υλικό από κάμερες ασφαλείας και τις ανακρίσεις Παλαιστινίων που συνελήφθησαν μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων

Σε συνέντευξη Τύπου, η αστυνομία μοιράστηκε τη μαρτυρία ενός επιζώντος της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, ο οποίος περιέγραψε ότι είδε μια γυναίκα να βιάζεται ομαδικά και στη συνέχεια να πυροβολείται εξεπαφής στο κεφάλι.

Ο μάρτυρας, που αναγνωρίστηκε ως «S», δήλωσε ότι είδε μια ομάδα γυναικών να «οδηγείται σε ένα συγκεκριμένο μέρος από ένοπλους άνδρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Κατάλαβα ότι τις πήγαν εκεί και τις βίασαν» είπε, περιγράφοντας επίσης πώς είδε μια άλλη γυναίκα να βιάζεται ομαδικά, να ακρωτηριάζεται και ένας να την πυροβολεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του βιασμού.



«Δεν έχουμε κανένα ζωντανό θύμα που να λέει "μας βίασαν"»

Ο David Katz, επικεφαλής της μονάδας εγκληματολογικών ερευνών Lahav 443, δήλωσε: «Δεν έχουμε κανένα ζωντανό θύμα που να λέει "μας βίασαν" αλλά έχουμε αυτόπτες μάρτυρες για αρκετές περιπτώσεις βιασμών».

Ενώ δεν έδωσε ακριβή αριθμό για τα περιστατικά που ερευνώνται, ο Katz δήλωσε ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει από έξι έως οκτώ μήνες.

Στην ενημέρωση της Τρίτης, ο David Katz έδωσε στοιχεία που συνέλεξε η αστυνομία, μεταξύ άλλων από την οργάνωση ZAKA, η οποία ανακτά ανθρώπινα λείψανα σύμφωνα με τον εβραϊκό θρησκευτικό νόμο για να τους προσφέρει μια σωστή ταφή.

«Έχουμε αρκετές καταθέσεις από ανθρώπους της ZAKA που είδαν τα πτώματα των γυναικών χωρίς παντελόνια ή εσώρουχα», είπε. «Πήραμε περισσότερες από 1.000 καταθέσεις και ορισμένα από τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν επειδή βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και παρακολουθούνται από ψυχιάτρους», είπε.



Μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει: «Καθώς κρύβομαι, βλέπω με την άκρη του ματιού μου ένα τρομοκράτη να βιάζει μια γυναίκα. Τη βίαζε ο ένας και μετά την περνούσε στον επόμενο». Ο μάρτυρας λέει ότι η άτυχη γυναίκα ήταν «ζωντανή» και «αιμορραγούσε από τα πόδια και την πλάτη». Στη συνέχεια την τραβούσαν από τα μαλλιά. Είχε μακριά, καστανά μαλλιά.

Η ίδια μάρτυρας είπε στους αστυνομικούς ότι ένας από τους ενόπλους της Χαμάς «την πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ τη βίαζε και δεν σήκωσε καν το παντελόνι του».

Η μαρτυρία της αναφέρθηκε σε πολλά ισραηλινά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ήταν ένα από τα χιλιάδες στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία. Μέχρι τώρα, οι αναφορές για τη σεξουαλική βία που ασκείται από τους τρομοκράτες της Χαμάς βασίζονταν σε μαρτυρίες των πρώτων ανταποκριτών, οι οποίοι έφτασαν στους οικισμούς στις 7 Οκτωβρίου. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται ανακρίσεις που φέρονται να δείχνουν ομολογίες μελών της Χαμάς που όπως είπαν, «είχαν εντολή να βιάσουν Εβραίες γυναίκες».