Μιλώντας για τριπλή επιδημία, εννοείται η εμφάνιση κρουσμάτων COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Υπό αυτές τις συνθήκες, συγκροτήθηκε μια επιτροπή ειδικών προκειμένου να προσδιορίσουν τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των τριών ιών.

Η δρ Mandy Cohen (διευθύντρια των CDC) τονίζει το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών ιών. Όλα τα άτομα άνω των 6 μηνών οφείλουν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά και να κάνουν αναμνηστική δόση με τον εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. Επίσης, εμβόλιο κατά του RSV πρέπει να κάνουν και οι έγκυες γυναίκες, καθώς και οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

Για κάθε εμβολιασμό η καλύτερη περίοδος είναι ο μήνας Οκτώβριος, έτσι ώστε να αποτραπεί η λοίμωξη.

Η συγχορήγηση του εμβολίου για την αντιμετώπιση του RSV μαζί με τα εμβόλια έναντι της γρίπης και της COVID-19 είναι σε κάθε περίπτωση αποδεκτή, σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Δασκαλάκη, αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων (NCIRD). Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των καταστάσεων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και COVID-19.

Την ανάγκη να περιμένει κάποιος έως και δύο μήνες προτού λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αν έχει λάβει πρόσφατα την τελευταία δόση του εμβολίου του COVID-19, εξηγούν τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Επίσης, αν έχει κάποιος νοσήσει από COVID-19, ενδέχεται να περιμένει έως και τρεις μήνες προτού λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται κάθε χρόνο και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, κλειστές ομάδες πληθυσμών και ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες.

Μάλιστα, όλοι οι ειδικοί ανεξαιρέτως βρέθηκαν σύμφωνοι με το γεγονός ότι η ταχύτητα αποτελεί το κλειδί για τη θεραπεία.