Ματαιώθηκε προς στιγμήν η μαζική χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που θέλουν τις ΗΠΑ -και όχι μόνο- να πιέζουν το Ισραήλ να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, παρότι επισήμως οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως η απόφαση για το θέμα έγκειται στους ίδιους τους Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές επικαλούνται το παράδειγμα του πολέμου στο Ιράκ και πως μια επιχείρηση απέναντι σε ένα αντάρτικο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια και ιδιαίτερα αιματηρή εμπλοκή. Διχασμός διαφαίνεται άλλωστε ήδη στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο μέσα στην εβδομάδα για 5.791 Παλαιστίνιους νεκρούς από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ αυτών 2.360 παιδιά.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό.

Aπό την άλλη, και η οργάνωση «Save the Children» ανακοίνωσε ότι 2.000 παιδιά σκοτώθηκαν μέσα σε 17 ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πως τουλάχιστον έξι νοσοκομεία στη Γάζα αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας του εμπάργκο στα καύσιμα και η UNRWA, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε πως σταματά, για τον ίδιο λόγο τη λειτουργία της στη Γάζα.

Έτσι, και ενώ ΗΠΑ και Ρωσία υπέβαλαν διαφορετικές προτάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό -η Ρωσία για κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ για «παύσεις» στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσει να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο-, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τοποθετήθηκε επικριτικά, σχολιάζοντας πως «οι επιθέσεις της “Χαμάς” δεν συμβαίνουν στο κενό», καταγγέλλοντας «ξεκάθαρη παραβίαση του ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα» και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή των Ισραηλινών, με τον πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, να ζητά την παραίτηση Γκουτέρες.

Από την άλλη, η παλαιστινιακής καταγωγής βασίλισσα Ράνια της -συμμάχου των ΗΠΑ- Ιορδανίας, μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, κατηγόρησε τη Δύση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο Παλαιστινιακό.

*Διαβάστε εδώ: Πόλεμος στο Ισραήλ: Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα για τη βοήθεια στους αμάχους


Οι Ισραηλινοί περιμένουν αμερικανικές ενισχύσεις

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως ουσιαστικά οι Ισραηλινοί περιμένουν να αναπτυχθούν στο σύνολό τους οι αμερικανικές ενισχύσεις, ενώ ο Αμερικανός αντιστράτηγος Τζέιμς Γκλιν φέρεται να έχει σταλεί στο Ισραήλ στο πλαίσιο της προετοιμασίας του στρατού του για τις όποιες επιχειρήσεις τελικά αποφασίσει η ηγεσία της χώρας, που έχει χαρακτηρίσει την 7η Οκτωβρίου ως τη δική της 11η Σεπτεμβρίου, όταν οι επιθέσεις της «Χαμάς» προκάλεσαν τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, στη συντριπτική πλειονότητά τους αμάχων.

Στις προσπάθειες να αποφευχθεί η γενίκευση της σύγκρουσης σε µια περιοχή πλούσια, µεταξύ άλλων, σε ενεργειακά αποθέµατα, ο Αµερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας (µιας χώρας που επίσης δεν χαρακτηρίζεται από τα δηµοκρατικά της διαπιστευτήρια), Μοχάµαντ µπιν Σαλµάν, συνοµίλησαν σχετικά µε τους τρόπους δια τήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μεσολαβητές από το Κατάρ πιέζουν τη «Χαµάς» να επιταχύνει τον ρυθµό απελευθέρωσης των οµήρων, γυναικών και παιδιών, χωρίς να περιµένει σε πρώτη φάση παραχωρήσεις από το Ισραήλ.

Μία από τις πρώτες οµήρους που άφησε η «Χαµάς», η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτς, έδωσε συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας την «κόλαση» που πέρασε από τη στιγµή που οι απαγωγείς την έβαλαν πάνω σε µοτοσυκλέτα και τη µετέφεραν από το κιµπούτς Νιρ Οζ, όπου διέµενε, στη γειτονική Γάζα, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκε σε σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε µε «ιστό της αράχνης». Την ώρα που ένοπλος της «Χαµάς» την παρέδιδε στον Ερυθρό Σταυρό, του έδωσε το χέρι και του είπε «ειρήνη».

Το Κατάρ, σε συνεργασία µε τις ΗΠΑ, φέρεται να έχει αναλάβει ρόλο µεσολάβησης για την απελευθέρωση των οµήρων. Ταυτόχρονα, το CNN µετέδιδε ότι το αµερικανικό υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία µε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλα µέλη του Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) προσπαθούν να ανιχνεύσουν ένα πορτφόλιο επενδυτών που στηρίζει τη «Χαµάς» µε ποσό που κυµαίνεται µεταξύ 400 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων και «κρύβεται πίσω από νόµιµες επιχειρήσεις» στο Σουδάν, την Αλγερία, την Τουρκία και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.

Την εβδοµάδα που πέρασε εντάθηκαν οι συγκρούσεις µεταξύ ισραηλινού Στρατού και Παλαιστινίων και στη ∆υτική Οχθη, αλλά και µε τη «Χεζµπολάχ» στα ισραηλινο-λιβανέζικα σύνορα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε νέα χερσαία επίθεση της «Χαµάς» από οµά δα δυτών κοντά στο κιµπούτς Ζικίµ.

Παράλληλα, ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν υποδοµές του συριακού Στρατού, απαντώντας σε δύο πυραυλικές επιθέσεις που προήλθαν από το έδαφος της -συµµαχικής προς το Ιράν- Συρίας. Το Ισραήλ δεν κατηγόρησε τον συριακό Στρατό για την επίθεση, ούτε η ∆αµασκός έκανε κάποια δήλωση για τις πυραυλικές επιθέσεις, που πυροδότησαν συναγερµό στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ, Αµίρ Σαγιέντ Ιραβάνι, δήλωσε στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη πως ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επιχειρεί να κατηγορήσει άδικα το Ιράν για τον πόλεµο στη Γάζα. Σε µια παράλληλη εξέλιξη, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε επιστολή που απέστειλε στο ετήσιο δείπνο της Εθνικής Επιτροπής Σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, σύµφωνα µε κινεζικά ΜΜΕ, φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη προθυµία να συνεργαστεί µε τις ΗΠΑ, για να διαχειριστούν τις διαφορές τους και να ανταποκριθούν από κοινού στις παγκόσµιες προκλήσεις, ενόψει της επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, που έλαβε χώρα τις τελευταίες ηµέρες στην Ουάσινγκτον.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/10/2023