Τους λόγους που το Ισραήλ ενώ δηλώνει έτοιμο να κάνει την εισβολή στη Γάζα, ωστόσο δεν την πραγματοποιεί τρομοκρατώντας με τις δηλώσεις του αυτές την παγκόσμια κοινότητα, εξήγησε ο αρχηγός του στρατού στο Ισραήλ.

Παράλληλα ο  αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις), Χέρζι Χαλέβι, ανέφερε: «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε». Πρόσθεσε ότι οι IDF λαμβάνουν την απόφαση για τον ακριβή προγραμματισμό της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ σε συντονισμό με το πολιτικό κλιμάκιο.

Ειδικότερα, εξηγώντας την καθυστέρηση της χερσαίας επέμβασης, ο Χέρζι Χαλέβι είπε: «Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν τακτικοί και στρατηγικοί παράγοντες που μας επιτρέπουν περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούμε και να εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτό για να είμαστε πιο έτοιμοι».

Ο Χαλέβι πρόσθεσε: «Κάθε λεπτό που περνάει, κάνουμε περισσότερες επιθέσεις στον εχθρό, σκοτώνουμε τους μαχητές του, σκοτώνουμε τους διοικητές του, καταστρέφουμε τις υποδομές του και συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις».

Διαβάστε επίσης: Σειρήνες σε Κεντρικό Ισραήλ και Δυτική Όχθη: Νέα ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα

 «Τον κρατάμε σε ένταση», είπε ο αρχηγός των IDF, υπονοώντας ότι όσο περισσότερο περιμένει η Χαμάς την ισραηλινή εισβολή, τόσο περισσότερο θα αγχώνεται.

Επιπλέον, μίλησε για τις επιπλοκές της προσπάθειας επιστροφής ή διάσωσης των ομήρων που πήρε η Χαμάς από το Ισραήλ.

Κορυφώνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς

Ο Χαλέβι δήλωσε: «Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται στο αποκορύφωμα ενός πολέμου που ξεκίνησε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Θα το μετανιώσει, έχει αρχίσει να το μετανιώνει ακόμη και τώρα».

 «Οι δυνάμεις των IDF βρίσκονται τώρα στο πεδίο της μάχης και πολεμούν σθεναρά. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα», συνέχισε.

Στη συνέχεια, δήλωσε: «Έχουμε εκπαιδευτεί γι' αυτό, έχουμε εξοπλίσει τα στρατεύματα με εργαλεία, από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Αλλά, το πιο σημαντικό, έχουμε τους καλύτερους πολεμιστές γι' αυτές τις αποστολές».

 «Οι IDF και η Νότια Διοίκηση προετοιμάζουν υψηλής ποιότητας σχέδια επίθεσης για την επίτευξη των στόχων του πολέμου», σύμφωνα με τον επικεφαλής των IDF, ο οποίος είπε ακόμη ότι η Χεζμπολάχ έχει ταυτιστεί με τη Χαμάς, συμμετέχοντας στον αγώνα από τις 7 Οκτωβρίου, επιτιθέμενη στο Ισραήλ στα βόρεια σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζουν οι πολεμικοί ανταποκριτές στο Ισραήλ στα "Π": "Φόβος, οργή και νεκροί παντού"

Ο Χαλέβι σημείωσε ότι αυτό δείχνει ότι η Χεζμπολάχ είναι επίσης σαν τον ISIS, με τον οποίο πολλοί συνέκριναν τη Χαμάς αυτόν τον μήνα, και ότι το λάβαρό της ως «υπερασπιστή του Λιβάνου» είναι μια οφθαλμαπάτη.

 Το Ισραήλ λέει ότι απέφυγε να πέσει στην «παγίδα» της Χαμάς με την καθυστέρηση της χερσαίας επίθεσης

Το Ισραήλ παίρνει τον χρόνο του πριν ξεκινήσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς τα στρατεύματα θα είχαν «πέσει σε μια θανάσιμη παγίδα» που είχε στήσει η Χαμάς, αν είχαν εισέλθει πολύ γρήγορα, δήλωσε κορυφαίος Ισραηλινός διπλωμάτης, όπως μετέδωσε το Sky News.

Ο Emmanuel Nahshon, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι δεν ήταν επίσης «κακό» για τις ένοπλες δυνάμεις να δράσουν αργά, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης ομηρίας.

Ο αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση του Sky News σχετικά με το αν η ισραηλινή κυβέρνηση καθυστέρησε την αναμενόμενη χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα λόγω των ομήρων και λόγω της ανησυχίας των συμμάχων -όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο- ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ θα οδηγούσε σε περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο κ. Nahshon δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς είχε σχεδιαστεί για να τρομοκρατήσει τον ισραηλινό λαό, αλλά και για να ωθήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να στείλουν βιαστικά στρατιώτες στη Γάζα.

Αυτό θα οδηγούσε τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας «να πέσουν σε όλες τις παγίδες που είχε προετοιμάσει προσεκτικά η Χαμάς», είπε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στην πόλη Σντερότ, κοντά στη Γάζα.

 «Γνωρίζουμε ότι αν είχαμε εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας την πρώτη, ή τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα θα είχαμε πέσει σε θανάσιμες παγίδες και αυτό θα σήμαινε επίσης πιθανώς πολύ σημαντικές απώλειες όσον αφορά τους Ισραηλινούς στρατιώτες», πρόσθεσε.

 «Δεν ήταν αυτός ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμασταν τις σχέσεις μας με την περιοχή. Πρέπει λοιπόν να προετοιμάσουμε τους στρατιώτες. Πρέπει επίσης να έχουμε τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση προκειμένου να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε» είπε, επίσης, ο αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φέιγ βολάν στη Γάζα και ζητά πληροφορίες για τους ομήρους, δίνει αμοιβή

Ο ίδιος υποβάθμισε τις εικασίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για εντάσεις μεταξύ του στρατού και του γραφείου του πρωθυπουργού σχετικά με τον χρόνο της χερσαίας εισβολής.