Τις συγκλονιστικές εικόνες που αντικρίζουν στο Ισραήλ µετά την αιφνιδιαστική επίθεση της «Χαµάς» µεταφέρουν στα «Π» Ελληνες ανταποκριτές που βρέθηκαν στην εµπόλεµη ζώνη και καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο µέτωπο.

Οι περιγραφές του Γιάννη Χαραµίδη, του Χρήστου Νικολαΐδη και του Μαρίνου Αλειφέρη για τις θηριωδίες σοκάρουν και αποτυπώνουν την απόλυτη φρίκη του πολέµου.

Μαρίνος Αλειφέρης: Μεταφέρουν τις σορούς µε την µπουλντόζα

O απεσταλµένος του Mega, Μαρίνος Αλειφέρης, τις προηγούµενες ηµέρες βρέθηκε σε απόσταση 300-400 µέτρων µακριά από το τείχος της Γάζας. Οταν επικοινωνήσαµε µαζί του, βρισκόταν στην Μπερ Σεβά: «Είναι κάτι αντίστοιχο µε την Ουκρανία: φόβος και τρόµος. Από την πλευρά των Ισραηλινών, µόλις χτυπάει µια σειρήνα, προσπαθούν να κρυφτούν σύµφωνα µε τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Γυναίκες, ηλικιωµένοι, παιδιά τρέχουν να κρυφτούν. Μια έγκυος είχε πέσει κάτω και έπιανε την κοιλιά της, πονούσε. Γενικά στο Ισραήλ, από τη µία, υπάρχει φόβος και, από την άλλη, οργή. Θέλουν πάρα πολύ να γίνει χερσαία επιχείρηση. ∆εν σκέφτονται ότι υπάρχει πιθανότητα να µη γίνει. Μπορώ να πω ότι, όσο δεν γίνεται η επιχείρηση, βλέπω να βγαίνει περισσότερη ένταση στις αντιδράσεις τους, στα πρόσωπά τους, στις κινήσεις τους, µέρα µε τη µέρα. Εχουν µετακινηθεί τεράστιες δυνάµεις. Στον Στρατό το κλίµα είναι ότι θέλουν να απαντήσουν στην επίθεση της “Χαµάς”. Γνωρίζουν ότι θα έχουν απώλειες σε µια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα».

Οι στιγµές, ωστόσο, που θα µείνουν ανεξίτηλες στη µνήµη του συναδέλφου Μ. Αλειφέρη, όπως ο ίδιος µας λέει, είναι οι τροµακτικές εικόνες από το κιµπούτς: «Στο χωριό Σαντ, δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας, ένα από τα χωριά όπου µπήκαν κι έφτασαν πολύ γρήγορα οι άντρες της “Χαµάς”, επειδή είχε τόσο πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές, µετέφεραν τις σορούς µε την µπουλντόζα. ∆ηλαδή, µπροστά στη φαγάνα της µπουλντόζας µπορεί να είχε ακόµα και 40 σκοτωµένους. Η µπουλντόζα έβγαζε τις σορούς από το χωριό και µετά υπήρχε µια οµάδα µε ειδικές στολές, που ξεχώριζε ποιος είναι µε τη “Χαµάς” και ποιος είναι Ισραηλινός, ώστε να γίνει ταυτοποίηση. Οι εικόνες µε τις πολλές σορούς σε διάφορα σηµεία που έχουµε δει είναι αυτές που δεν ξεχνιούνται και αυτές είναι το πραγµατικό πρόσωπο του πολέµου, ο θάνατος. Και ο θάνατος είναι ίδιος σε όλους τους πολέµους. Στην Ουκρανία ήταν η Μπούτσα, όπου έβλεπες παντού νεκρούς. Εδώ σε όποιο χωριό πας βλέπεις νεκρούς».



Χρήστος Νικολαΐδης: Η ανθρώπινη φύση γίνεται όχι απλώς απάνθρωπη, αλλά ζωώδης

Ο Χρήστος Νικολαΐδης συµµετέχει στην αποστολή του ΣΚΑΪ. Κατά την επικοινωνία µας βρισκόταν στο Βόρειο Ισραήλ, όπου η κατάσταση ήταν εκρηκτική µε τις εχθροπραξίες της «Χεζµπολάχ» και του ισραηλινού Στρατού στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. «Θα ήθελα να επιµείνω σε δύο πράγµατα: Εχω εντυπωσιαστεί από την αυτοπειθαρχία και την οργάνωση των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά τα θέµατα πολεµικής προετοιµασίας. Οταν χτυπήσει ο συναγερµός, ξέρει ο καθένας τι θα κάνει. Αλλοι θα πάνε στρατιώτες, άλλοι θα πάνε στο νοσοκοµείο, άλλοι θα πάνε στις εθελοντικές οργανώσεις, άλλοι θα πάνε στη σίτιση του στρατού».

Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο στοιχείο που µου έχει µείνει πάρα πολύ έντονα είναι όταν γίνεται ο βοµβαρδισµός. Οταν δηλαδή υπάρχει απειλή, όταν πετάνε τις ρουκέτες, αυτό πραγµατικά είναι κάτι το οποίο δεν µπορείς να περιγράψεις µε λόγια. Από τη µία φοβάσαι, βλέπεις στα µάτια των ανθρώπων τον τρόµο. Ενταση και αναταραχή. Ολόκληρη κοινωνία είναι σε σοκ».



Στη συνέχεια, ο Χρήστος Νικολαΐδης αναφέρει για τις εικόνες που αντίκρισε: «Η επίθεση της “Χαµάς” ήταν πρωτοφανής σε ένταση και σκληρότητα. Βλέποντας αυτές τις εικόνες και µιλώντας µε τους ανθρώπους που έζησαν αυτές τις στιγµές, φτάνεις στο συµπέρασµα ότι η ανθρώπινη φύση γίνεται όχι απλώς απάνθρωπη, αλλά ζωώδης. Δεν µπορείς να φανταστείς µέχρι πού µπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Να σκοτώνει παιδιά, να µαχαιρώνει κοριτσάκια ανυπεράσπιστα… Εχω τύχει σε πολλούς βοµβαρδισµούς. Κάθεσαι σε µια γωνία, ακούς τροµακτικές εκρήξεις και είναι σαν να ακούς τους ήχους της Κολάσεως. Το σύστηµα Iron Dome, που έχουν οι Εβραίοι για την αντιπυραυλική προστασία, είναι ένα υπερόπλο, το οποίο έχει σώσει τη χώρα».

Γιάννης Χαραμίδης:Ο χρόνος είναι γραµµικός όταν είσαι σε µια εµπόλεµη ζώνη

Ο Γιάννης Χαραµίδης, απεσταλµένος του Mega στο Ισραήλ, µας είπε πως έχει κάνει 3.500 χλµ. τις τελευταίες ηµέρες. «Ο χρόνος είναι γραµµικός όταν είσαι σε µια εµπόλεµη ζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά και µας µετέφερε µια συνοµιλία που είχε µε Ισραηλινό αξιωµατικό στην είσοδο του κιµπούτς Μπέερι.

«Μπαίνοντας στο χωριό, όπου πηγαίνουµε µε συνοδεία ειδικών δυνάµεων, γιατί είµαστε 400 µέτρα από το σηµείο επαφής µε τη Λωρίδα της Γάζας και φεύγουν ρουκέτες, συνάντησα έναν αξιωµατικό των ειδικών δυνάµεων, µε τον οποίο συζήτησα. Οπως µου είπε: “Είµαι από τους πρώτους που µπήκαν στο χωριό. Σκοτώσαµε τους τροµοκράτες της ‘Χαµάς’, αλλά για τα πρώτα 20 λεπτά τους άκουγα να πυροβολούν κόσµο και να πετάνε αντιαρµατικά και δεν µπορούσα να επέµβω. Ηµουν σοκαρισµένος. ∆εν πίστευα ότι γινόταν στο Ισραήλ αυτό”», αναφέρει ο ρεπόρτερ του Μεγάλου Καναλιού.



«Είναι όλοι τους σοκαρισµένοι στο Ισραήλ. ∆εν είναι η προτεραιότητά τους το “µπουκάρετε”. Το πρώτιστο µέληµα της κοινωνίας είναι: “Φέρτε πίσω τους 203”. Αυτό θέλει η κοινωνία στο Ισραήλ σε συντριπτικά ποσοστά», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 21/10/2023