Σοκ προκαλεί στο Ιράν η νέα «υπόθεση Μάχσα Αμίνι». Ειδικότερα, μια 16χρονη κοπέλα είναι εγκεφαλικά νεκρή, αφού δέχθηκε «σωματική επίθεση» από τις ιρανικές αρχές επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, σύμφωνα με μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Μαχσά Αμινί: Έναν χρόνο μετά τον θάνατό της τιμάται με το βραβείο Ζαχάροφ

Σημειώνεται πως η νοσηλεία της έφηβης στο Ιράν μετά από το σοκαριστικό περιστατικό στα ΜΜΜ της χώρας, έρχεται ένα χρόνο μετά την αναταραχή που σάρωσε τη χώρα, μετά τη δολοοφονία της Μάχσα Αμίνι. Η 16χρονη κοπέλα υπέστη «σοβαρά τραύματα», αφού σύρθηκε έξω από μία αμαξοστοιχία όταν την εντόπισαν χωρίς χιτζάμπ, σύμφωνα με την ίδια  οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιράν: Ακτιβιστές κατηγόρησαν την «αστυνομία ηθών» ότι της επιτέθηκε

Πλάνα CCTV που κυκλοφόρησαν από τις αρχές δείχνουν το κορίτσι να ανασύρεται αναίσθητο από το τρένο του μετρό. Η Aρμίτα Xεραβάντ, 16 ετών, κατέρρευσε όταν επιβιβάστηκε σε συρμό του μετρό της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου. Ακτιβιστές κατηγόρησαν την «αστυνομία ηθών» ότι της επιτέθηκε επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, αλλά οι αρχές επέμειναν ότι λιποθύμησε. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση της κατάστασης της κοπέλας από τους γονείς ή τους ακτιβιστές της.

Η έφηβη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Fajr της Τεχεράνης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πολλοί Ιρανοί έχουν κάνει παραλληλισμούς με την περίπτωση της Mάχσα Αμίνι, μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 αφότου συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» στην Τεχεράνη επειδή φέρεται ότι φορούσε «ακατάλληλα» το χιτζάμπ της. Μάρτυρες είπαν ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς, αλλά οι αρχές απέδωσαν τον θάνατό της σε προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα όταν η Αμίνι πέθανε μετά από τρεις ημέρες σε κώμα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες κρατούνται σε μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τις ιρανικές αρχές δείχνουν την Aρμίτα, με τα μαλλιά της ακάλυπτα

Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τις ιρανικές αρχές δείχνουν την Aρμίτα, με τα μαλλιά της ακάλυπτα, να επιβιβάζεται σε ένα τρένο στον σταθμό Σοχάντα της Τεχεράνης με άλλα δύο κορίτσια. Λίγες στιγμές αργότερα, ένα από τα κορίτσια βγαίνει από το τρένο και σκύβει. Αυτή και αρκετοί άλλοι επιβάτες εμφανίζονται στη συνέχεια να κρατούν μια αναίσθητη Aρμίτα από τα χέρια και τα πόδια της πριν την ξαπλώσουν στην πλατφόρμα.

Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πλάνα από το εσωτερικό του τρένου ή την είσοδο του σταθμού. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, η οποία επικεντρώνεται στην κουρδική εθνοτική μειονότητα του Ιράν, ισχυρίστηκε ότι η Aρμίτα δέχθηκε «σωματική επίθεση από τις αρχές... για αυτό που αντιλήφθηκαν ως μη συμμόρφωση με το υποχρεωτικό «hijab»«Ως αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «τραυματίστηκε σοβαρά».

Διαβάστε ακόμα: «Σιγή» από την Τεχεράνη για τις χιλιάδες δηλητηριάσεις μαθητριών με «τοξικά αέρια» - Πάνω από 20 κορίτσια σε κρίσιμη κατάσταση

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του μετρό της Τεχεράνης αρνήθηκε ότι υπήρξε «οποιαδήποτε λεκτική ή σωματική σύγκρουση» μεταξύ της Aρμίτα και «επιβατών ή στελεχών του μετρό». Η οργάνωση Hengaw αργότερα δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είπε, μια φωτογραφία της κοπέλας να είναι αναίσθητη στο νοσοκομείο. Η φωτογραφία έδειχνε ένα κορίτσι ξαπλωμένο ανάσκελα σε ένα κρεβάτι με δεμένο κεφάλι και προσαρτημένο σε αυτό που φαινόταν να είναι ένας αναπνευστικός σωλήνας.

Την Κυριακή, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός IRINN ανέφερε ότι «οι έλεγχοι για την Aρμίτα Xεραβάντ δείχνουν ότι η κατάσταση της υγείας της ως εγκεφαλικά νεκρή φαίνεται βέβαιη παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού». Πριν από οκτώ ημέρες, η Hengaw είχε πει ότι η έφηβη παρέμενε σε κώμα και ότι η κατάστασή της δεν έδειχνε σημάδια βελτίωσης.