Η Μαχσά Αμινί πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, αφού συνελήφθη για φερόμενη παραβίαση του υποχρεωτικού νόμου περί μαντίλας του Ιράν.

Αρκετά βίντεο που έγιναν viral στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ότι έπεσε σε κώμα αφού βασανίστηκε βάναυσα από την ιρανική αστυνομία. Αυτό είχε προκαλέσει παγκόσμιες διαμαρτυρίες ενάντια στη συντηρητική ισλαμική θεοκρατία της χώρας.


Σήμερα στις 19 Οκτωβρίου τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης

Επίσης βραβεύθηκε και το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», που «πνίγηκε» στο αίμα από την εξουσία στο Ιράν.

«Η στυγνή δολοφονία της Τζίνα Μαχσά Αμινί», τη 16η Σεπτεμβρίου 2022, η οποία κατέληξε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, «σημάδεψε μία στροφή», σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Αυτό προκάλεσε την αρχή ενός κινήματος από τις γυναίκες που εισήλθε στην Ιστορία. Το σύνθημα “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” έγινε κραυγή συσπείρωσης για όλους όσοι υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν», δήλωσε.


Το Βραβείο Ζαχάροφ: Ένας φάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Βραβείο Ζαχάροφ, που πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ, είναι ένα ισχυρό σύμβολο της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την έναρξή του το 1988, το βραβείο απονέμεται σε άτομα ή ομάδες που επιδεικνύουν ακλόνητη δέσμευση για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναγνώριση της Amini υπογραμμίζει τις γενναίες προσπάθειές της μπροστά στις αντιξοότητες, παρόλο που πλήρωσε το υπέρτατο τίμημα.