Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες, Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με ηγέτες μεγάλων δυτικών δυνάμεων σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του στη Γάζα. 

Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες. Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες συζήτησαν για τους δικούς τους πολίτες που έχουν παγιδευτεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, «ιδίως για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα».

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Σκληρό πόκερ στη σκιά του πολέμου - Ο Μπάιντεν και τα σενάρια για παλαιστινιακό κράτος μακριά από τη Δυτική Όχθη

Οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια

Οι μάχες μαίνονταν ανεξέλεγκτα και δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα επιδεινώθηκε.

Άλλη μια αυτοκινητοπομπή με 17 φορτηγά με βοήθεια έφτασε στη Γάζα, καθώς το έδαφος που διοικείται από τη Χαμάς αντιμετώπιζε «καταστροφικές» ελλείψεις.

Μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν από τα σύνορα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εξαπολύοντας επιδρομή που σκότωσε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους. Κατέλαβαν επίσης περισσότερους από 200 ομήρους στη χειρότερη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Το Ισραήλ αντεπιτέθηκε με μια ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών που έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 4.600 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.