Τα τύµπανα του πολέµου ήχησαν στο Ισραήλ, µε τις περαιτέρω εξελίξεις, που δυναµιτίζουν το σκηνικό σε όλη τη Μέση Ανατολή, να δείχνουν αναπόφευκτες.

Τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, ο ισραηλινός Στρατός βρισκόταν στην τελική φάση της προετοιµασίας για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, µε την παράλληλη εξέλιξη της κινητοποίησης από πλευράς ΗΠΑ και προέδρου Τζο Μπάιντεν οικονοµικής στήριξης προς το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αµυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, το είχε προαναγγείλει καθαρά και δυσοίωνα το βράδυ της Πέµπτης: «Βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντοµα θα τη δείτε από µέσα». Τα τεκταινόµενα της τελευταίας εβδοµάδας ήταν, άλλωστε, καταιγιστικά, µε τις διπλωµατικές προσπάθειες να εναλλάσσονται µε προαναγγελία στρατιωτικών επιχειρήσεων, και πλέον αναµένεται να διαφανούν οι συνέπειές τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ

Ο Αµερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στεκόµενος σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ, πραγµατοποίησε µεσοβδόµαδα «την πρώτη επίσκεψη Αµερικανού προέδρου σε καιρό πολέµου», όπως εύστοχα υπερθεµάτισε ο πρωθυπουργός Μπέντζαµιν Νετανιάχου, που τον υποδέχθηκε. Αργά το βράδυ της Πέµπτης, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν ήδη δύο αµερικανικά αεροπλανοφόρα και ενόψει του κατεπείγοντος αιτήµατος που έστειλε στο αµερικανικό Κογκρέσο για την έγκριση βοήθειας προς Ισραήλ -αλλά και Ουκρανία-, ο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελµα προς τον λαό του, που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό: «Η “Χαµάς” και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά µοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να αφανίσουν πλήρως µια γειτονική δηµοκρατία», είπε. Ορίζοντας ουσιαστικά έναν νέο «άξονα του κακού» για τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσµο, παρότι πρόσεξε να διευκρινίσει πως η «Χαµάς» δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστινίους.

Χαρακτήρισε, µάλιστα, «έξυπνη επένδυση» την έγκριση του σχετικού προϋπολογισµού, σε µια αµφιλεγόµενη διατύπωση (καταφανώς απευθυνόµενη στο αµερικανικό ακροατήριο), την οποία δεν παρέλειψε να σχολιάσει η ρωσική πλευρά: «Οι πόλεµοι είναι “έξυπνη επένδυση” για τις ΗΠΑ, γιατί δεν διεξάγονται σε αµερικανικό έδαφος», είπε δηκτικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Επιχειρώντας να τονίσει την επικινδυνότητα της «Χαµάς», ο Αµερικανός πρόεδρος την είχε συγκρίνει νωρίτερα και µε το «Ισλαµικό Κράτος».

Βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία και εκκλησίες

Στο µεταξύ, στο πεδίο, τα θλιβερά γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο, µε βαρύτερο τον βοµβαρδισµό του νοσοκοµείου «Αλ Αχλί» στη Γάζα µε 471 νεκρούς, µεταξύ των οποίων πάµπολλα χτυπηµένα παιδιά και τις εικόνες να συγκλονίζουν τον πλανήτη και να ξεσηκώνουν ιδιαίτερα τους Αραβες σε όλες τις γειτονικές µε το Ισραήλ χώρες.

Ο Μπάιντεν δήλωσε τη βεβαιότητά του πως για τον βοµβαρδισµό στο νοσοκοµείο «Αλ Αχλί» δεν ευθύνεται το Ισραήλ, αλλά «η άλλη οµάδα», επικαλούµενος -όχι τα ισραηλινά πειστήρια, αλλά- στοιχεία του αµερικανικού Πενταγώνου, χωρίς να επεκταθεί.

Την Τετάρτη, αντιτορπιλικό του αµερικανικού Πολεµικού Ναυτικού αναχαίτισε επίθεση µε πυραύλους από τους αντάρτες Χούτι, κοντά στις ακτές της Υεµένης. Το βράδυ της Πέµπτης, στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδροµής έγινε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άµαχοι, µε πληροφορίες για 18 νεκρούς.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήµ καταδίκασε «µε τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδροµή», ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η προστασία των αµάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές «από κάθε πλευρά».

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη έγινε στο πλαίσιο διπλωµατικής πρωτοβουλίας που θα συµπεριελάµβανε και τα γειτονικά αραβικά κράτη, όµως η τραγωδία στο παλαιστινιακό νοσοκοµείο ουσιαστικά µαταίωσε αυτή την εξέλιξη, οδηγώντας στην ακύρωση, από πλευράς Ιορδανίας αλλά και Παλαιστινιακής Αρχής, της προγραµµατισµένης τετραµερούς συνόδου στο Αµµάν, όπου επρόκειτο να µεταβεί ο Μπάιντεν. Και µε το αραβικό ακροατήριο να απορρίπτει την ισραηλινή επιχειρηµατολογία πως η επίθεση έγινε από την «Ισλαµική Τζιχάντ».

Η διπλωματία

Η διεθνής κοινότητα παραµένει διχασµένη, όπως έδειξε και η άκαρπη συνεδρίαση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επεξεργαζόταν πρόταση εκεχειρίας µε ανθρωπιστικούς διαδρόµους και αναίρεση της εντολής εκκένωσης της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας, που έχει δώσει το Ισραήλ.

Η διπλωµατία των τελευταίων ηµερών περιστράφηκε γύρω από την Αίγυπτο, όπου έλαβε χώρα, µε πρωτοβουλία του προέδρου Αµπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τη συµµετοχή και του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολυµερής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό, στην οποία έχουν επίσης προσκληθεί αρχηγοί κρατών από Ιορδανία, Σ. Αραβία, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Οµάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο, αλλά και οι ηγέτες Γαλλίας, Γερµανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Νορβηγίας, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, καθώς και ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Δηλώσεις

Στις αρχές της εβδοµάδας, την Αίγυπτο και την Ιορδανία επισκέφθηκαν ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και ο Γερµανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς.

Στόχος του τελευταίου, να πείσει το Κάιρο και (δευτερευόντως) το Αµµάν να δεχθούν µεγάλο αριθµό Παλαιστινίων, όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις. Η προσπάθεια Σολτς απέτυχε, µε τον Σίσι να δηλώνει πως οι Αιγύπτιοι απορρίπτουν τη βεβιασµένη µετακίνηση των Παλαιστινίων της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά, αντιπροτείνοντας, µάλιστα, την έρηµο Νεγκέβ στο Ισραήλ!

Ο Σίσι -που πηγαίνει σε προεδρικές εκλογές τον ∆εκέµβριο - είπε ότι κάτι τέτοιο απλώς θα µετέφερε το πρόβληµα στην Αίγυπτο, κάνοντάς την ορµητήριο κατά του Ισραήλ. Οι δηλώσεις Σίσι δεν είναι τυχαίες, καθώς κυκλοφορούν πληροφορίες για τη δροµολόγηση δηµιουργίας παλαιστινιακού κράτους που θα περιλάµβανε και τµήµα της Χερσονήσου του Σινά. Ο σχεδιασµός αυτός είχε πέσει και παλαιότερα στο τραπέζι, συναντά όµως αντιστάσεις από τον αραβικό κόσµο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά