Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν φαίνεται να ξεμπερδεύουμε εύκολα μαζί του. Μπορεί ως ιός να είναι πια σε θέση η επιστήμη να τον καταπολεμήσει και να μη σκορπάει με την ίδια ευκολία όπως στην αρχή τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους, όμως δεν τελειώνει εδώ η δράση του. Ο κορονοϊός θεωρείται ύποπτος και για την πρόκληση ενός συνδρόμου. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ασθενείς αφού νόσησαν από κορονοϊό παρουσίασαν σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ.

Ειδικότερα, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για εμφάνιση του συνδρόμου Γκιλέν-Μπαρέ, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, σε διάστημα έξι εβδομάδων ύστερα από νόσηση με κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Διαβάστε επίσης: Ματίνα Παγώνη: Ο κορονοϊός ήταν πάντα εδώ, απαραίτητος ο εμβολιασμός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου

Το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ (Guillain-Barre, GBS) είναι μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει αρχικά αδυναμία στα χέρια και στα πόδια και ίσως παράλυση και μούδιασμα. Αν και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με λίγα εναπομείναντα προβλήματα. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τη σχέση κορονοϊού και συνδρόμου Γκιλέν-Μπαρέ

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα στο Ισραήλ χωρίς προηγούμενη διάγνωση του συνδρόμου.

Παρακολουθήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022 και οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί με Covid-19 ή είχαν κάνει εμβόλιο κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων πριν από τη διάγνωση του Γκιλέν-Μπαρέ. Κατά την περίοδο αυτή, 76 άτομα εμφάνισαν το σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην Πάτρα: Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στο Άσυλο Ανιάτων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πρόσφατη λοίμωξη από Covid-19 είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρόσφατη λοίμωξη. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα με το εμβόλιο mRNA της Pfizer-BioNTech, σε ποσοστό άνω του 50%, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρόσφατο εμβολιασμό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ