Οι ΗΠΑ κλείνουν το προξενείο τους στα Άδανα της Τουρκίας. Σημειώνεται πως μεγάλη είναι η ένταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά και το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Ειδικότερα, επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να πάρουν την απόφαση να κλείσουν το προξενείο τους εκεί, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Παράλληλα, σφοδρά «πυρά» κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ εξαπέλυσε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Κλειστό το προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα

Κατά τις χθεσινές συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα, σκαρφαλώνοντας πάνω στον τοίχο και πετώντας πέτρες και αντικείμενα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό τους στο προξενείο στα Άδανα να μειώσουν τις μετακινήσεις τους προειδοποιώντας ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορούν αν μετατραπούν σε βίαιες».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε την είδηση για το προξενείο των ΗΠΑ, μεταδίδοντας: «Oι ΗΠΑ  μέσω των προξενείων τους, αισθάνονται πως απειλούνται στην Τουρκία. Γι αυτό και υπάρχει ανακοίνωση προς το προσωπικό και δίνεται εντολή στο προσωπικό τους στα Άδανα να μειώσουν τις μετακινήσεις και να αποφύγουν τα ταξίδια. Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως “μεγάλες διαδηλώσεις που σχετίζονται με γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα αναμένονται σε ολόκληρη την Τουρκία για τις επόμενες εβδομάδες. Οποιαδήποτε συγκέντρωση, ακόμη και αυτή που προορίζεται να είναι ειρηνική, θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε βίαιη”. Θέλησαν να μην πάθουν οποιαδήποτε ζημιά οι Αμερικανοί πολίτες. Στην Τουρκία κανένας δεν θα τους προκαλέσει ζημιά , αλλά οι ΗΠΑ πήραν αυτήν την απόφαση».

Ο Ερντογάν μιλάει για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και «γενοκτονία»

Παράλληλα, σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κυβερνώντας κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.

Όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και «γενοκτονία» και υπογράμμισε ότι «4.000 χιλιάδες αδέρφια μας Παλαιστίνιοι μαρτύρησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Απέναντι σε ΟΗΕ και ΗΠΑ ο Ερντογάν και η Τουρκία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ανέφερε: «Οι βομβαρδισμοί αθώων ανθρώπων που μεταναστεύουν στις αποκαλούμενες "ασφαλείς ζώνες", οι συνοριακές πύλες, τα τζαμιά, τα σχολεία και οι οικισμοί των πολιτών είναι μερικά από τα εγκλήματα πολέμου που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες 12 ημέρες.

Χθες, με την αποτρόπαια επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al Ehli, η σφαγή της Γάζα πέρασε σε μια άλλη διάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Καταριέμαι τους δράστες αυτής της επίθεσης, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αγγίζει το επίπεδο της γενοκτονίας κατά του λαού της Γάζας.

Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ για τα 4.000 αδέλφια μας από τη Γάζα, μαρτύρησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς όπου οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παιδιά και γυναίκες. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας» κατέληξε.

Aπό την πλευρά του, ο Ομέρ Τσελίκ από την πλευρά του επιτέθηκε τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ σχολιάζοντας πως το «χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν μια προγραμματισμένη σφαγή και βαρβαρότητα. Ο πύραυλος στο νοσοκομείο εκτοξεύθηκε από το Ισραήλ».  

Αναφέρθηκε επίσης και στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο λέγοντας πως «οι δυτικές χώρες αυξάνουν την ένταση και τροφοδοτούν τις συγκρούσεις».