Ακόμα μία επίθεση κατά των ΗΠΑ και του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα μέσω της πλατφόρμας «X». Η Τουρκία κατακρίνεται για το ότι έχει πάρει το μέρος της Χαμάς, όμως ο Πρόεδρός της τονίζει ότι ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν προοπτική λύσης για τον πόλεμο στο Ισραήλ

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει καταστεί ακόμα πιο αναποτελεσματικό, για άλλη μια φορά δεν ανέλαβε τις ευθύνες του», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο «X» (πρώην twitter), κατακρίνοντας εμμέσως και τις ΗΠΑ που άσκησαν βέτο στο ψήφισμα της Βραζιλίας.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.



«Η αποτρόπαια επίθεση χθες εναντίον του νοσοκομείου Αλ Άχλι Αλ Άραμπι έφερε τη σφαγή στη Γάζα σε άλλο επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν μια προοπτική λύσης μέχρι στιγμής»

«Είναι δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ να σκοτώνει παιδιά;» αναρωτήθηκε στο σκληρό μήνυμά του μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν από το Τελ Αβίβ.

«Με την επίσκεψη του Μπάιντεν (σημ. στο Ισραήλ), οι ΗΠΑ έχουν έλθει στο επίκεντρο της προσοχής. Πυροδοτούν τις συγκρούσεις, δεν υπακούουν σε κανέναν κανόνα. Η θρησκευτική αναφορά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήταν μια κοντόφθαλμη σκέψης. Αν και άλλοι υπουργοί που κάνουν επισκέψεις εκφράζουν τη θρησκευτική τους τοποθέτηση, πώς θα παράγουμε λύση; Οι ΗΠΑ δεν έχουν μια προοπτική λύσης μέχρι στιγμής» ανέφερε ο Τσελίκ.

«Όταν οι δυτικές χώρες προσεγγίζουν αυτό το ζήτημα, λένε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν το δικαίωμα στη ζωή των κατοίκων της Γάζας. Είναι δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ να σκοτώνει παιδιά;» αναρωτήθηκε ο Τσελίκ.

Για την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας τόνισε ότι «λέγεται ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε χθες και χτύπησε το νοσοκομείο εκτοξεύτηκε από τη Χαμάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει επίσης ότι δεν ήταν το Ισραήλ αλλά κάποιος άλλος. Υιοθέτησε τις επιθέσεις αυτές με απάνθρωπες λέξεις και στη συνέχεια τις διέγραψε. Όσο μιλάμε για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις θα μνημονεύονται ως μέρος αυτών των ενεργειών».

Τέλος, αναφέρθηκε στη στάση που κρατάει η Τουρκία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τονίζοντας πως «κανείς δεν έχει την εξουσία να μας αναγκάσει να επιλέξουμε πλευρά. Δεν υπάρχει καμία εξουσία στη γη που να μας αναγκάσει να επιλέξουμε πλευρά. Η Δημοκρατία της Τουρκίας λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις. Η πλευρά του προέδρου μας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης. Είμαστε κατά της μαζικής δολοφονίας ανθρώπων και των επιθέσεων σε νοσοκομεία. Αυτοί που λένε να διαλέξετε την πλευρά σας, θα πρέπει να κάνουν αποφασίσουν ποια είναι η δική τους πλευρά».

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να λειτουργήσει η διπλωματία, διαφορετικά δεν θα υπάρξουν νικητές», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.