Το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας προήλθε από την ισλαμική τζιχάντ, είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο ανώτατος σύμβουλος του Νετανιάχου και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μαρκ Ρέγκεβ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει δεδομένο έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο με αντίπαλο τη Χαμάς, ανάλογο με αυτό κατά του ISIS.

Ερωτηθείς για τη στάση χωρών, όπως η Τουρκία και τον τρόπο που τοποθετούνται έναντι τη Χαμάς, διεμήνυσε ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Στην ερώτηση για το αν αντιμετωπίζουμε ένα νέο ανθρωποκυνηγητό τον μελών της Χαμάς αντίστοιχο με αυτό του ISIS σε όλο τον κόσμο ο Ρέγκεβ απάντησε πως «Ναι! Η Χαμάς σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι χειρότερη από τον ISIS, σε ότι αφορά τη βαρβαρότητα που επέδειξαν κατά αθώων πολιτών. Η Χαμάς ωστόσο έχει ένα έθνος-χορηγό. Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτήν… την χρηματοδοτεί».

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Εκτιμάμε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας

Σχετικά με το αν το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά του Ισραήλ και αν αυτό έχει επιβεβαιωθεί απάντησε: «Θα πω τα εξής: δεν έχουμε σαφή εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.  Όταν όλος ο κόσμος από την Αθήνα, το Λονδίνο έως και την Ουάσιγκτον καταδίκασαν τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, το Ιράν δεν τις καταδίκασε… αντίθετα πανηγύρισε. Για το Ιράν αυτό ήταν κάτι το θετικό.

Χώρες οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν επαφές με τη Χαμάς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τις διακόψουν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποδείξει ότι είναι εχθροί της πολιτισμένης ανθρωπότητας και κανείς δεν θα πρέπει να τους αποδίδει επίσημο καθεστώς, αναγνώριση και λοιπά. Χώρες οι οποίες συνεχίζουν να γίνονται καταφύγιο για τη Χαμάς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα. 

Σας το τονίζω ότι το Ισραήλ θα ψάξει και θα αναζητήσει κάθε μέλος της Χαμάς και θα καταστρέψει τη Χαμάς. 

Γνωρίζετε ότι κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας από τα πιο βασικά κίνητρα που οδήγησαν τη Χαμάς στις θηριωδίες και τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ήταν ο φόβος τους για μία ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Για αυτούς η ειρήνη αποτελεί μία υπαρξιακή απειλή».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο από drone του ΙDF πάνω από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στη Γάζα

Σχετικά με το εάν η έκρηξη προκλήθηκε από τη Χαμάς προκειμένου να προκαλέσει χάος και να ανατρέψει την διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, ο Ρέγκεβ δήλωσε: «Δεν ήταν ένα αεροπορικό πλήγμα από το Ισραήλ, δεν ήταν ούτε όμως και η Χαμάς. Υπάρχει μία μικρότερη τρομοκρατική οργάνωση από τη Χαμάς στη Γάζα η οποία ονομάζεται «Ισλαμική Τζιχάντ» και αποτελεί τη μικρή αδελφή της Χαμάς». 

Τέλος, στο ερώτημα για το τι θα συμβεί στους πολίτες, τις γυναίκες, στα παιδιά που προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή αλλά είναι εγκλωβισμένοι, υπογράμμισε: «Εμείς προτρέπουμε τους αμάχους να φύγουν από τα περιοχές όπου γνωρίζουμε ότι μαίνονται ισχυρές συγκρούσεις. Η βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας είναι μία από αυτές τις περιοχές. Εκεί υπάρχει μία υπόγεια πόλη που στεγάζει την πολεμική μηχανή φτιαγμένη από τσιμέντο το οποίο έφτασε εκεί ως δωρεά από την διεθνή κοινότητα προκειμένου να χτιστούν σπίτια και το οποίο κατέληξε τελικά στην κατασκευή υπογείων τρομοκρατικών εγκαταστάσεων».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: