Οι Βρυξέλλες και το Βέλγιο συνολικά βιούν σε καθεστώς τρόμου από το βράδυ της Δευτέρας, 17 Οκτωβρίου, όταν ο 45χρονος Τυνήσιος Λασουέντ Αμπντεσλάμ σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους. Σύμφωνα με ιταλική κυβερνητική πηγή, η οποία είχε επιβεβαιωτικό χαρακτήρα στις πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ANSA, ο Αμπντεσλάμ έφτασε στη Λαμπεντούζα, ένα νησί ανάμεσα σε Σικελία και Τυνησία, το 2011. 

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Τυνήσιος, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών την Τρίτη, παρέμεινε για λίγο καιρό στην Ιταλία και ακολούθως ταξίδεψε στη Σουηδία, από όπου αργότερα απελάθηκε. Επέστρεψε στην Ιταλία, όπου το 2016 οι Αρχές της Μπολόνια τον χαρακτήρισαν εξτρεμιστή και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τις κινήσεις του. Το 2019 έφτασε στο Βέλγιο, αιτήθηκε άσυλο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Τρομοκρατική ενέργεια στις Βρυξέλλες: «Γιατί βρισκόταν ακόμη στο Βέλγιο;» ρωτά ο Αλεξάντερ ντε Κρόο


Ένα βίντεο που αναρτήθηκε την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, φέρεται να δείχνει τρομοκράτη ο οποίος φέρεται να ενεργεί για το Ισλαμικό Κράτος πάνω σε μηχανάκι και οπλισμένο να διασχίζει δρόμους των Βρυξελλών στο Βέλγιο και να φωνάζει «Αλλάχου ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος»). Τέτοιες εικόνες εγείρουν ερωτήματα και για το 45χρονο τρομοκράτη, ο οποίος έκανε αίτημα για άσυλο στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, το οποίο, όμως, απορρίφθηκε



Εκεί στάθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο, μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση RTL-Tvi, καθώς είπε ότι ανέμενε εντός της ημέρας απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές για το λόγο που ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης βρισκόταν στη χώρα.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι δεν κατανοεί γιατί ένα άτομο που έχει λάβει πολλαπλές εντολές να εγκαταλείψει την επικράτεια εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βέλγιο και δεν παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το αίτημα του άντρα για άσυλο απορρίφθηκε.



Σύμφωνα με τον Ντε Κρόο, ο δράστης φέρεται να λειτουργούσε εντελώς ατομικά και να μην ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο. Επιπλέον, τόνισε ότι θέλει να μάθει για ποιο λόγο οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν: «Ουσιαστικά είχε λάβει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα. Δεν βρισκόταν σε κέντρο ασύλου, ήταν στις Βρυξέλλες, δεν είχε πια σπίτι και ως εκ τούτου οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέλω να απαντηθούν σήμερα το απόγευμα». Εξήγησε, πάντως, πως ο δράστης «ήταν γνωστός στην αστυνομία αλλά όχι για βίαιο ριζοσπαστισμό (…) και δεν υπήρχε σύνδεση με τον εξτρεμισμό», τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί γιατί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση και δεν ήταν καταγεγραμμένος στις λίστες της αντιτρομοκρατικής.