Μία εβδοµάδα συµπληρώνεται από την ηµέρα που η «Χαµάς» θέλησε να ανακατέψει βίαια τη γεωπολιτική τράπουλα. Ο πόλεµος στο Ισραήλ «µούδιασε» την παγκόσµια κοινότητα και προκάλεσε ερωτήµατα. Κυρίως ως προς τον αιφνιδιασµό των Ισραηλινών.

Το σίγουρο είναι ότι το Ιράν εµπλέκεται. Είναι άλλωστε η χώρα που χρηµατοδοτεί τη «Χαµάς». Από τις πρώτες ώρες του πολέµου, ο απόστρατος Αµερικανός στρατηγός Τζακ Κιν κατάφερε να συνοψίσει σε µία πρόταση τον νικητή του πολέµου. Σε δήλωσή του στο Fox News ήταν κατηγορηµατικός: «To Iράν είναι πίσω από αυτό. Σηµείωσαν µια στρατηγική νίκη. Να µετατρέψουν σε κανονικότητα τη σχέση τους µε τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ να είναι σε αναµονή». Επειδή, όµως, όλα αυτά συµβαίνουν δίπλα µας, χρήζει ανάλυσης η θέση της Ελλάδας και ο ρόλος της στην περιοχή από εδώ και πέρα.

Η θέση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που καταδίκασαν την επίθεση της «Χαµάς». Πολλοί άσκησαν κριτική στους Ελληνες αξιωµατούχους, καταλογίζοντάς τους ότι δεν κράτησαν ισορροπίες µεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αυτή η «εύκολη» ανάγνωση είναι λανθασµένη, σχολιάζουν αρµόδιες πηγές. Η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρούσε µια σταθερή και υπεύθυνη θέση. Αυτή διατηρεί έως και σήµερα, όπως ξεκαθαρίζουν διπλωµατικές πηγές µιλώντας στην «Απογευµατινή» της Κυριακής.

Τάσσεται υπέρ του αιτήµατος της Παλαιστίνης για µια εθνική εστία στα εδαφικά όρια του 1967 µε πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυµα και παράλληλα υποστηρίζει το δικαίωµα του Ισραήλ να ζει µε ασφάλεια στην περιοχή, το δικαίωµά του στην αυτοάµυνα. Αυτό δεν έχει αλλάξει. «Είµαστε υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών, διότι πιστεύουµε ότι µπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στα διαχρονικά αιτήµατα του Ισραήλ για ασφάλεια και στα αιτήµατα των Παλαιστινίων για κράτος», τόνισε τις πρώτες ηµέρες του πολέµου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Τρεις βραδυφλεγείς “βόμβες” στο τραπέζι της Ελλάδας - Τα σενάρια επέκτασης της κρίσης και ο ενεργειακός γρίφος

Η τουρκική παραφωνία

Στην πολιτική και ειδικά στη διπλωµατία πρέπει κανείς να βλέπει τη µεγάλη εικόνα. Εν προκειµένω, αυτή σχετίζεται µε τον ρόλο της Ελλάδας ως αντίβαρου στην τουρκική στάση. Μετά τον δισταγµό των πρώτων ωρών, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ανοιχτά τη «Χαµάς», στελέχη της οποίας φιλοξενεί στην Τουρκία. Τον δε περασµένο Ιούλιο υποδέχθηκε στο Λευκό Σαράι, στην Αγκυρα, τον ηγέτη του κινήµατος, Ισµαήλ Χανίγια.

Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθαν οι δηλώσεις του για το Ισραήλ. «∆εν συµπεριφέρεται ως κράτος, αλλά ως οργάνωση», είπε και έβαλε κατά των ΗΠΑ που έστειλαν αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάπως έτσι, ο Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε µόνος του διαχωριστική γραµµή από τη ∆ύση και από το συµµαχικό µας Ισραήλ. Πυροβόλησε τα πόδια του, εκτιµούν διεθνολόγοι.

Ηταν µέσα Σεπτεµβρίου όταν ο κ. Ερντογάν συναντούσε στη Νέα Υόρκη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαµίν Νετανιάχου, επιχειρώντας επαναπροσέγγιση µε το Ισραήλ. Λίγες ώρες µετά, η Τουρκία ανακοίνωνε µονοµερώς τη δηµιουργία αγωγού που θα µεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία κι από εκεί στην Ευρώπη, αγνοώντας πλήρως την Κύπρο.

Αυτό το σχέδιο, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε από το Ισραήλ, τώρα πλέον δεν υπάρχει καν ως σκέψη. Οταν µε το καλό σβήσει η φωτιά στο Μεσανατολικό, το Ισραήλ θα µετρήσει φίλους.

Εν αντιθέσει µε την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα συγκαταλέγονται σε αυτούς. Αλλωστε, διπλωµατικές πηγές υπενθυµίζουν ότι οι σχέσεις µας µε το Τελ Αβίβ είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Εχουν αναπτυχθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τοµείς: από την άµυνα και την οικονοµία µέχρι την καινοτοµία, τις επενδύσεις και το εµπόριο. Είναι µια σχέση που βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινά συµφέροντα και στη φιλία των λαών µας.

Η θέση Ερντογάν

Το γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε σε πιο σκληρές δηλώσεις ακόµα και από τις περισσότερες αραβικές κυβερνήσεις επιβεβαιώνει την άποψη της Ελλάδας. Οτι δηλαδή ο Τ. Ερντογάν προσπαθεί να λειτουργήσει ως ο προστάτης των απανταχού µουσουλµάνων.

Οι ισχυρές αραβικές χώρες, όµως, το αντιλαµβάνονται αυτό και δεν το επικροτούν. Κρίσιµο είναι να εκµεταλλευτεί η χώρα µας αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και να αρχίσει να συνοµιλεί µε εκείνους µε τους οποίους δεν µπορεί το Ισραήλ - για λογαριασµό του Ισραήλ. Κυρίως µε τη Σαουδική Αραβία. Αναλυτές εξηγούν ότι κύριος στόχος του Ιράν ήταν να «παγώσει» την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ. Τα κατάφερε.

Οσο, λοιπόν, δεν µπορεί να µιλά το εµπόλεµο Ισραήλ µε τη Σαουδική Αραβία, πρέπει να το κάνουµε εµείς. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε µε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Φαϊζάλ µπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Υστερα, ταξίδεψε έως το Αµπου Ντάµπι για να συζητήσει διά ζώσης µε τον «ισχυρό» Εµιρατινό υπουργό Εξωτερικών, σεΐχη Αµπντάλα.

Υπενθυµίζεται ότι τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που σύναψε διπλωµατικές σχέσεις µε το Ισραήλ το 2020, στο πλαίσιο των Συµφωνιών του Αβραάµ. Μάλιστα, τα Εµιράτα ξεχώρισαν από τους Αραβες εταίρους, καταδικάζοντας την επίθεση της «Χαµάς» από την πρώτη στιγµή. Στη συνέχεια, έστειλαν οικονοµική βοήθεια -ύψους 20 εκατοµµυρίων δολαρίων- στους Παλαιστίνιους.

Προσφυγικές ροές

Αύξηση των προσφυγικών και µεταναστευτικών ροών και ακριβότερη ενέργεια. Με αυτήν τη σειρά θα µπορούσε κάποιος να απαριθµήσει τις σοβαρότερες προκλήσεις µε τις οποίες θα έρθει αντιµέτωπη η Ελλάδα λόγω του πολέµου. Ως προς την τιµή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αρµόδιες πηγές εµφανίζονται καθησυχαστικές. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν θα επικρατήσει χάος στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που φαίνεται να προβληµατίζει περισσότερο την κυβέρνηση είναι οι ροές. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης προβλέπουν ότι οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Γάζα θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη µέσω Αιγύπτου, όχι µέσω Τουρκίας. Αλλωστε, η Ράφα είναι το µοναδικό πέρασµα προς το Σινά για τους 2,3 εκατοµµύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Η γειτονική Αίγυπτος, λοιπόν, σύντοµα θα βρεθεί υπό πίεση. Γι’ αυτό και σύµφωνα µε πληροφορίες η Ελλάδα δεν αποκλείει το ενδεχόµενο µιας διµερούς συµφωνίας για το Μεταναστευτικό µε την Αίγυπτο, επωφελούµενη από τις άρτιες σχέσεις που έχουν εδραιωθεί µεταξύ Αθήνας - Καΐρου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής