Με κάθε μέσο εκκενώνεται η Γάζα από τους κατοίκους της μετά την εκπνοή του τρίτου τελεσιγράφου από το Ισραήλ ενώ όλα δείχνουν ότι η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς είναι πλέον θέμα χρόνου.

Μετά τη λήξη του τελεσίγραφου, ο ΟΗΕ παρατηρεί μαζική μετακίνηση του πληθυσμού από τη βόρεια στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η εντολή που δόθηκε από τους Ισραηλινούς προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας (περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) ήταν να φύγουν προς τα νότια, γεγονός που προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσαν νωρίτερα την Κυριακή 15/10 τα Ηνωμένα Έθνη.

Γάζα: Συνεχίζεται η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια

Ωστόσο, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι άγνωστος.

Υπενθυμίζεται ότι η διορία που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ για να ακολουθήσουν έναν «ασφαλή διάδρομο» έληξε στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία συνεχής ροή υπερφορτωμένων αυτοκινήτων, φορτηγών και κάρων προς τα νότια.

«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.



423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου

Σημειώνεται ότι μέχρι το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου, υπήρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους – καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είναι 2.383 Παλαιστίνιοι νεκροί, ενώ σε 10.814 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με πηγές από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα τη συντρίψουμε», διαμήνυσε νωρίτερα την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς αναμένεται η σαρωτική χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.