Για έκτη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ, με τους κατοίκους της Γάζας να περνούν μια δραματική νύχτα, με απανωτούς βομβαρδισμούς, καθώς παραμένει υπό ολοκληρωτική πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσαν μέσω λογαριασμών κρυπτονομισμάτων χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους η Χαμάς και άλλες δύο φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.

Διαβάστε εδώ: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει "τρεις μέρες" πριν από την επίθεση της Χαμάς λένε οι ΗΠΑ

Από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) και η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ έλαβαν πάνω από 134 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με εντολές κατάσχεσης από την ισραηλινή κυβέρνηση και την έρευνα της BitOK, μιας εταιρείας ανάλυσης κρυπτογράφησης και λογισμικού, με έδρα το Τελ Αβίβ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Η Χαμάς έλαβε κάπου 41 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα στο διάστημα αυτό, ενώ η PIJ –ένοπλοι της οποίας μετείχαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο– άλλα 93 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Τον Ιούνιο κατασχέθηκαν από την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Binance κεφάλαια που φέρονται να συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος της Binance είπε στη WSJ ότι η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη συνεργάζεται για την υποστήριξη των προσπαθειών να διακοπή η πρόσβαση τρομοκρατικών οργανώσεων σε κρυπτονομίσματα.

Για την ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί αν με τα κεφάλαια αυτά χρηματοδότησε η Χαμάς το πρόσφατο μπαράζ ρουκετών και τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, αλλά σύμφωνα με ερευνητές τα κρυπτονομίσματα παραμένουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης της Χαμάς, όπως και η μεταφορά μετρητών από την Αίγυπτο.

Δωρεές bitcoin στη Χαμάς

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Χαμάς επιδοτείται από το Ιράν με κεφάλαια που αγγίζουν τα 100 εκατ. δολάρια ετησίως. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ιζ αντ Ντιν αλ Κασάμ, ζήτησαν από το 2019 από υποστηρικτές τους δωρεές μέσω του Telegram, που μεταφέρθηκαν στους λογαριασμούς της μέσω της Binance, λέει η WSJ.

Tον περασμένο Απρίλιο οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ ευχαρίστησαν με ανάρτησή τους όσους δώρησαν bitcoin για να «υποστηρίξουν την παλαιστινιακή αντίσταση», αλλά είπαν ότι δεν θα δέχονται πλέον δωρεές σε κρυπτονομίσματα, επικαλούμενες «ανησυχίες για την ασφάλεια των δωρητών».

Σύμφωνα με τη WSJ, η Χαμάς έλαβε δωρεές μέσω ψηφιακών πορτοφολιών που συνδέονται με τις Ταξιαρχίες αλ Κασάμ.

Τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν στους χρήστες να παρακάμπτουν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα μεταφέροντας άμεσα και διακριτικά σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι μέσω αποκεντρωμένων blockchains, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεμονωμένο άτομο ή ομάδα που να έχει τον έλεγχο της συναλλαγής.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει πει ότι υπάρχουν παραθυράκια στον έλεγχο του οικονομικού εγκλήματος μέσω ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων που επιτρέπουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, το ISIS και η Αλ Κάιντα να τα εκμεταλλεύονται.

Ισραήλ: Μπλόκο στη ροή κρυπτονομισμάτων της Χαμάς

Ύστερα από μια επιχείρηση κατάσχεσης νωρίτερα φέτος κρυπτονομισμάτων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ από την ισραηλινή κυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, είπε ότι η χρήση ψηφιακών νομισμάτων κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά της εξάλειψης τρομοκρατικών οργανώσεων. «Δεν είναι εύκολο το έργο αυτό», είπε ο Γκαλάντ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών ότι δέσμευσε λογαριασμούς στην Binance που είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση της Χαμάς και εργάζεται για να παγώσει τους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων της Χαμάς που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση για δωρεές που ζητούνται στα κοινωνικά δίκτυα σε μια προσπάθεια να εντοπίσει την «οικονομική υποδομή σε κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οντότητες για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους», σύμφωνα με τη WSJ.