Άλλη μία νύχτα τρόμου με απανωτούς βομβαρδισμούς πέρασαν οι κάτοικοι στη Γάζα, που παραμένει υπό ολοκληρωτική πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο. Ο πόλεμος συνεχίζεται για έκτη ημέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε το ισραηλινό σφυροκόπημα εναντίον στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις επιδρομές του Ισραήλ σκοτώθηκαν 51 άτομα.

Στους 1.200 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 5.600 είναι τραυματίες. «Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων. Άλλοι 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε να «καταστρέψει» τη Χαμάς, είπε ότι «κάθε μέλος της είναι ένας νεκρός», ενώ σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο. Αυξάνονται οι φόβοι ότι ύστερα από αυτή την εξέλιξη το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, αφού έχει συγκεντρώσει 300.000 στρατιώτες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.

O πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ένα δραματικό διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Χαμάς είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε». Στο πλευρό του βρισκόταν ο επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς.

Μια σειρά ηγέτες επιχειρούν να μεσολαβήσουν έτσι ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση, ενώ υπάρχει πραγματικός φόβος για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου. Οι Παλαιστίνιοι και ο ΠΟΥ ζητούν να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος, έτσι ώστε να περάσει η απαραίτητη ιατρική βοήθεια στη Γάζα, ενώ έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να υπάρξει πέρασμα ασφαλής διέλευσης για τους εγκλωβισμένους κατοίκους της Λωρίδας. Το Τελ Αβίβ έχει αρνηθεί.  

Διαβάστε ακόμα: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για το Ισραήλ: Τα 5 σοβαρά ζητήματα που θα συζητηθούν, επαναπατρισμός Ελλήνων, προστασία Αγίων Τόπων, διπλωματικές πρωτοβουλίες

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς απελευθέρωσε μία γυναίκα και τα δύο παιδιά της

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι απελευθέρωσε τρεις ομήρους: μία γυναίκα και τα δύο παιδιά της. «Απελευθερώθηκαν μία Ισραηλινή έποικος και τα δύο παιδιά της που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», αναφέρει ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) υπογραμμίζει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πληροφορία.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Aqsa, διακρίνονται μία γυναίκα και δύο παιδιά να συνοδεύονται από τρεις μαχητές της Χαμάς σε μια περιφραγμένη περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να στείλουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην Αν. Μεσόγειο

Τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν στη Μέση Ανατολή και δεύτερο αεροπλανοφόρο, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλεί σε διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Παλαιστινίους. 

Οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στέλνουν ένα αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά του Ισραήλ, συνοδευόμενο από ναυτική δύναμη, είναι έτοιμες, «εφόσον χρειαστεί», να αναπτύξουν και ένα δεύτερο στην περιοχή, για «λόγους αποτροπής», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Μήνυμα Μπάιντεν στο Ιράν: "Να προσέχετε!"

Απευθυνόμενος σε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποκάλυψε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ στα ανοικτά του Ισραήλ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τεχεράνη. «Καταστήσαμε σαφές στους Ιρανούς: Να προσέχετε!», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Φόβοι για πόλεμο σε δύο μέτωπα

Συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά των τρομοκρατών της Χαμάς, υπό τον φόβο ο πόλεμος να χωριστεί σε δύο μέτωπα. Το Ισραήλ προετοιμάζεται και για χερσαία επίθεση προς τη Λωρίδα της Γάζας. 

Η Χαμάς ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη του πολέμου μετά τη «βροχή» ρουκετών που εξαπέλυσε στα νότια της χώρας, ενώ η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση, με συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, περνώντας στην αντεπίθεση. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν τραυματιστεί, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες όμηροι στα χέρια των ισλαμιστών καθώς μπαίνουμε στην έκτη ημέρα της σύρραξης. 

Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Ο νεότερος απολογισμός αναφέρει ότι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 1.200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.418. Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταγραφεί 1.100 νεκροί και 5.339 τραυματίες, ενώ στη Δυτική Όχθη γίνεται λόγος για 28 νεκρούς και 150 τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 5 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο.

Τα νούμερα αφορούν μόνο τους αμάχους, καθώς η Χαμάς μετράει μέχρι στιγμής απώλειες 1.500 στρατιωτών στο Ισραήλ. Παράλληλα η Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ότι έχει χάσει 189 στρατιώτες της και έχει ενημερώσει τις οικογένειες 60 ομήρων της Χαμάς. 

Ενώ το Ισραήλ «σφυροκοπά» τη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς απαντάει με ρουκέτες ακόμα και στις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ στα νότια και στο κέντρο της χώρας, όπως την πρωτεύουσα Τελ Αβίβ, ενώ χθες έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο Μπεντ Γκουριόν, το οποίο ωστόσο υπολειτουργούσε.

Ισραήλ: Λόγω τεχνικού λάθους ήχησαν οι σειρήνες στα βόρεια

Χθες το απόγευμα της Τετάρτης σήμανε συναγερμός στα βόρεια του Ισραήλ, όταν ήχησαν οι σειρήνες πολέμου στη Χάιφα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τη Χαμάς να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος και να ταμπουρώνεται σε σπίτια και καταφύγια, αφού υπήρχαν φόβοι για άμεση εμπλοκή και της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Λιβάνου.

Ωστόσο, οι Αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως δεν υπήρξε ποτέ κάποια απειλή από τον Λίβανο και ότι οι σειρήνες πολέμου ήχησαν «πιθανότατα λόγω τεχνικού λάθους».

ΗΠΑ: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ 3 μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚολ, υποστήριξε πως η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση της Χαμάς. 

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», τόνισε ο ΜακΚολ στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται σφοδρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας του για το πώς αιφνιδιάστηκε η θεωρητικά πανίσχυρη δύναμη, τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και στο επίπεδο της άμυνας. Ο ισχυρισμός του ΜακΚολ ήταν ακόμη ένα «καρφί» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. 

Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) είχε γράψει τη Δευτέρα ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον Νετανιάχου δέκα ημέρες πριν από την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς, αλλά εκείνος την αγνόησε. 

"Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα"

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι «ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα», μιλώντας χθες στο Fox News. 

Στα σύνορα με τη Γάζα βρίσκονται ήδη παρατεταγμένοι περίπου 350.000 στρατιωτικοί και έφεδροι, περιμένοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η μεγάλη επιχείρηση. Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες να ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. 

Τι σηματοδοτεί μια χερσαία επίθεση στη Γάζα

Η Γάζα είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες, ενώ οι τρομοκράτες της Χαμάς κρατούν εκατοντάδες Ισραηλινούς ομήρους. Η προοπτική μιας χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ φαντάζει τρομακτική, σύμφωνα με το AFP. 

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ διέταξε την άμεση διακοπή πάσης φύσεως τροφοδοσίας της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της «πλήρους πολιορκίας» του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. «Το Ισραήλ θα εξαπολύσει μεγάλη μεικτή πολεμική επιχείρηση από αέρος, ξηράς, θαλάσσης και Διαστήματος», τόνισε μέσω του Twitter (Χ) ο Τζον Σπένσερ, ειδικός του Modern War Institute στις ΗΠΑ. 

Οι κίνδυνοι σ' έναν ανταρτοπόλεμο πόλης

Σε έναν ανταρτοπόλεμο, με μάχες σώμα με σώμα, η ορατότητα είναι περιορισμένη και οι παγίδες πάμπολλες, καθώς δύσκολα θα ξεχωρίζονται οι άμαχοι με τους αντάρτες. 

Ο Άντριου Γκέιλερ, Βρετανός πρώην αξιωματικός, αναλυτής του Janes, περιγράφει ένα «πεδίο μάχης 360 μοιρών, όπου η απειλή προέρχεται από παντού», από τους υπονόμους μέχρι τις στέγες. «Η εκκαθάριση καθενός κτιρίου, πιθανώς παγιδευμένου, θα σημαίνει την ανάπτυξη μονάδων εξουδετέρωσης εκρηκτικών μαζί με τον εξοπλισμό τους, σκάλες, σχοινιά, εκρηκτικά και όλα αυτά κάτω από εχθρικά πυρά, ενδεχομένως σε πλήρες σκοτάδι», εξηγεί ο ειδικός. Επιπλέον, «υπάρχει ο εγγενής κίνδυνος των φίλιων πυρών». 

Το "μετρό της Γάζας" - Τα χιλιάδες τούνελ των τρομοκρατών της Χαμάς

Από το 2007 ζουν στη Γάζα περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό τις συνθήκες του ισραηλινού αποκλεισμού. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο από πυκνοκατοικημένα στενά δρομάκια επάνω από ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγεια τούνελ, αποκαλούμενο ως «το μετρό της Γάζας» από τον στρατό του Ισραήλ. 

Κάτω από τη μεθόριο μήκους 14 χιλιομέτρων ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το αιγυπτιακό Σινά, έχουν ανοιχτεί εκατοντάδες τούνελ για την κυκλοφορία των τρομοκρατών της Χαμάς, αλλά και τη μεταφορά όπλων. Μετά το 2014, η Χαμάς έχει σκάψει υπόγεια περάσματα εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας. 

Οι τρομοκράτες της Χαμάς κυκλοφορούν σε βάθος 30 ή 40 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, ελεύθερα και καλά προστατευμένοι από τις ισραηλινές επιδρομές. Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους είναι εγκατεστημένοι εκτοξευτήρες ρουκετών, οι οποίοι λειτουργούν με ένα σύστημα αυτόματης καταπακτής, το οποίο στη συνέχεια «εξαφανίζεται». 

Το 2021 ο στρατός του Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το συγκεκριμένο δίκτυο των τούνελ, ωστόσο κάποια τμήματα παραμένουν μυστικά και το Ισραήλ το γνωρίζει πολύ καλά. 

Τα πλεονεκτήματα και το μειονέκτημα της Χαμάς με τα τούνελ

Ο διευθυντής ερευνών στο Soufan Center της Νέας Υόρκης, Κόλιν Κλαρ, τονίζει πως η Χαμάς «γνωρίζει τα τούνελ απέξω» και ότι «ορισμένα είναι πιθανότατα παγιδευμένα. Η προετοιμασία για πόλεμο σε τέτοιο περιβάλλον χρειάζεται εκτεταμένη πληροφόρηση, πράγμα που οι Ισραηλινοί ίσως δεν διαθέτουν». 

Συγκριτικά με τις μάχες σε ανοικτό έδαφος, ο αμυνόμενος, δηλαδή η Χαμάς, διαθέτει σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα. 

Υπάρχουν πληροφορίες για ρομπότ και άλλα ειδικά μέσα που επιτρέπουν την είσοδο στα τούνελ. Θα πρόκειται για μια επιχείρηση μακροχρόνια, δύσκολη και με μεγάλες απώλειες. 

Ωστόσο, το πλεονέκτημα της Χαμάς μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς όταν εντοπισθούν τα τούνελ, μπορούν να σφραγιστούν μαζί με όσους είναι μέσα και να εξολοθρευτούν. 

Τι θα απογίνουν οι όμηροι σε μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός έχει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα στη χερσαία επίθεσή του. Το ότι η Χαμάς έχει συλλάβει εκατοντάδες ομήρους, στην πλειονότητά τους Ισραηλινούς, καθώς και ξένους εργάτες και ίσως Ισραηλινούς στρατιωτικούς. 

«Αν η ζωή των ομήρων δεν αποτελέσει προτεραιότητα, αυτό η ισραηλινή κοινωνία δεν θα το συγχωρήσει ποτέ. Η πίεση της κοινής γνώμης είναι τεράστια και ο Νετανιάχου το γνωρίζει πολύ καλά», λέει η Σιλβέν Μπιλ, κοινωνιολόγος στο CNRS, ειδικευμένη στο Ισραήλ. «Όταν η ισραηλινή κοινωνία θα ζητήσει λογαριασμό, θα υπάρχει το ότι “δεν εγγυηθήκατε την ασφάλειά μας, επιστρέψτε μας τους ομήρους”», προσθέτει.