Διαιρεμένος εμφανίζεται ο αραβικός κόσμος σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, που στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις Αράβων αξιωματούχων, λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εκφράζεις φόβους για περεταίρω κλιμάκωση της έντασηςκαι καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση στη διένεξη, ζητώντας από το Ισραήλ να βάλει τέλος στις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων. Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του έκανε λόγο για την ανάγκη ανάληψης μιας διεθνούς διπλωματικής πρωτοβουλίας, με στόχο να αποφευχθεί περεταίρω κλιμάκωση και διασπορά της βίας στην περιοχή.

Το Ιράκ από την πλευρά του τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των Παλαιστινίων,λέγοντας πως η χθεσινή επίθεση είναι το φυσικό επακόλουθο της συστηματικής καταπάτησης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κατάρ, ρίχνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για συνεχή άσκηση βίας και καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Το Ιράν και η Συρία εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν επίσης την επίθεση της Χαμάς. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Νασέρ Κανανί συγχαίρει τους παλαιστίνιους για την επίθεση, λέγοντας μάλιστα ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο αντίστασης και ένοπλης δράσης κατά των εισβολέων τρομοκρατών, όπως χαρακτηρίζει το Ισραήλ..

Τέλος η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συγχαίρει και αυτή τη Χαμάς για την “ηρωική” όπως την χαρακτηρίζει επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο ρόλος της Τουρκίας στο Μεσανατολικό

Την ώρα που εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες βρισκόταν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ των Παλαιστινίων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους περιφερειακούς συμμάχους της Τουρκίας, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσει έντονη παρασκηνιακή δράση που δεν συνάδει με τις δημόσιες τοποθετήσεις της. Είναι γνωστό πως από το 2014 η Τουρκία στηρίζει τη Χαμάς, προσφέροντας της μια σειρά από διευκολύνσεις, όπως η παροχή ασφαλούς διαμονής σε πολλά στελέχη της, διευκολύνει τη διακίνηση κεφαλαίων της οργάνωσης μέσω τοπικών τραπεζών, εφοδιάζει με πλαστά διαβατήρια τα μέλη της, επιτρέπει την διεξαγωγή συσκέψεων στο έδαφος της και πολλά ακόμη... Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που Τουρκία και Ιράν έχουν κατηγορηθεί δημόσια για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, που δρουν στη Μέση Ανατολή μεταξύ αυτών και της Χαμάς.

Ένα πρόσφατο συμβάν που δείχνει ξεκάθαρα την τουρκική ανάμιξη είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε έλεγχο από ισραηλινούς τελωνειακούς σε φορτίο γύψου που κατευθυνόταν από την Τουρκία προς τη Γάζα, βρέθηκαν 16 τόνοι χλωριούχου αμμωνίου. Ένα υλικό “διπλής χρήσης” όπως λέγεται, που αξιοποιείται στην κατασκευή προωθητικής ύλης για τις ρουκέτες που εξαπολύει η Χαμάς στο Ισραήλ. Το συνολικό φορτίο ήταν 54 τόνοι σε 2 κοντέινερ, οπότε οι 16 από αυτό να είναι χλωριούχο αμμώνιο.

Μέση Ανατολή: Γιατί έγινε τώρα η επίθεση στο Ισραήλ

Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία εκδήλωσης της επίθεσης, καθώς το τελευταίο διάστημα με την στήριξη των ΗΠΑ επιχειρείται η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Η προσέγγιση αυτή έχει θορυβήσει το Ιράν, το οποίο σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Το Ιράν δεν δέχεται τη Σαουδική Αραβία σε ρόλο ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, κάτι που προκρίνουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αν και μέχρι τώρα έκανε τα “στραβά μάτια” στην ιδέα ότι το Ριάντ διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να επιτρέψει στο αραβικό βασίλειο να συμπράξει και με τον μεγάλο του “εχθρό” το Ισραήλ.

Eλένη Γεννητσεφτσή