Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Σταύρος Αυγουστίδης, σχετικά με τις δραστηριότητες του.

Ο κ. Σταύρος Αυγουστίδης, σύμφωνα με δημοσίευμα του omegalive.com.cy, προωθεί μέσα από λογαριασμό του στο Instagram με μότο «Μία δημιουργία την ημέρα», εμπορική διαδικτυακή σελίδα, στην οποία πωλούνται φουλάρια, με την ονομασία «Μαρουλλού» αξίας 320 ευρώ και με την επωνυμία του πρέσβη. Πωλούνται, επίσης, με την επωνυμία Σταύρος Αυγουστίδης κι άλλα προϊόντα, όπως τσάντες και φανέλες.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, υπάρχουν και αποσπάσματα από δημόσιες συζητήσεις στο χρονολόγιο του κ. Αυγουστίδη στο Instagram, που θαυμαστές του τον συγχαίρουν για τις δημιουργίες του και ο ίδιος τους παραπέμπει στην διαδικτυακή σελίδα προς αγορά.

Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα

«Μεγάλη συζήτηση, με ειρωνικά σχόλια, επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα, αναφορικά με τις δραστηριότητες του νεοδιορισθέντα πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Σταύρο Αυγουστίδη.

Όπως ενημέρωσαν την «Αλήθεια» συνάδελφοι εξ Ελλάδος και στην συνέχεια το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, ο κ. Αυγουστίδης προωθεί μέσα από λογαριασμό του στο Instagram με μότο «Μία δημιουργία την ημέρα», εμπορική διαδικτυακή σελίδα, στην οποία πωλούνται φουλάρια, με την ονομασία «Μαρουλλού» αξίας 320 ευρώ και με την επωνυμία του πρέσβη μας. Πωλούνται, επίσης, με την επωνυμία Σταύρος Αυγουστίδης κι άλλα προϊόντα, όπως τσάντες και φανέλες.

Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι μας έχουν αποστείλει δημόσια συζήτηση από το χρονολόγιο του κ. Αυγουστίδη στο ίνσταγκραμ, που θαυμαστές του τον συγχαίρουν για τις δημιουργίες του και ο ίδιος τους παραπέμπει στην διαδικτυακή σελίδα προς αγορά.

Παρενθετικά, προχθές το βράδυ έγινε αναφορά για το θέμα σε ραδιόφωνο της Ελλάδας, με χλευαστικά σχόλια που δεν τιμούν τη χώρα μας. Η «Α» ζήτησε και της αποστάλθηκε το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Αυγουστίδης, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα που εμπορεύεται τις δημιουργίες του, εκτός από διπλωμάτης είναι αυτοδίδακτος σύγχρονος καλλιτέχνης. Όπως φαίνεται, η εμπορική διαδικτυακή σελίδα χρησιμοποιεί τα έργα τέχνης του πρέσβη μας και τα μεταφέρει σε φουλάρια, φανέλες και τσάντες.

Το βιογραφικό στην εμπορική σελίδα

Ταυτόχρονα, η εμπορική σελίδα παρουσιάζει και το βιογραφικό του κ. Σταύρου Αυγουστίδη αναφερόμενη και στο φιλανθρωπικό του έργο. Όπως αναφέρει «κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βουλγαρία (2014-2018), ξεκίνησε το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων “Αrt4Charity” της Πρεσβείας και διοργάνωσε μια Φιλανθρωπική Έκθεση Τέχνης για τη UNICEF, παρουσιάζοντας το έργο του αείμνηστου Βούλγαρου καλλιτέχνη Nikolai Roussev, καθώς και το προσωπικό του έργο τέχνης».

«Επιπλέον, μαζί με τον Βούλγαρο εξερευνητικό φωτογράφο κ. Ventzislav Petrov, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρότζεκτ “Sofia in Fragments” με όλα τα έσοδα να διατίθενται στο τοπικό Ίδρυμα “Για τα παιδιά μας”».

Αναφέρει επίσης ότι «Με γνώμονα την αρχή του “Μία δημιουργία την ημέρα” και τη διαρκή επιθυμία να βρει νέους τρόπους έκφρασης της δημιουργικότητάς του, ο Σταύρος συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες και σχεδιαστές, ανακαλύπτοντας κοινά σημεία δημιουργικότητας, αξίες και καλλιτεχνικές φιλοδοξίες».

Αν χρειαστεί θα διατάξει έρευνα ο ΥΠΕΞ

Η «Α» για σκοπούς δημοσιογραφικής διερεύνησης επικοινώνησε χθες με τον πολιτικό προϊστάμενο του πρέσβη της Αθήνας, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο. Θέσαμε το ερωτήματα αν ο κ. Αυγουστίδης έχει άδεια για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μας εξήγησε ότι δεν γνωρίζει καθότι οι άδειες δίδονται από άλλο υπουργείο και πώς ο ίδιος γνωρίζει πως ο πρέσβης της Αθήνας δεν πωλεί τους πίνακες του. Αναφορικά με τα φουλάρια απάντησε πώς γνωρίζει ότι άλλος σχεδιαστής είδε τα σχέδια του κ. Αυγουστίδη και ενδιαφέρθηκε. Όταν του επισημάνθηκε πως στη σελίδα του πρέσβη στο Instangram υπάρχει παραπομπή στην οποία ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα της επωνυμίας του, μας ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα διατάξει έρευνα για το τι συμβαίνει.

«Δεν έλαβα ούτε ένα σεντ είμαι πολύ καλός άνθρωπος»

Με την εφημερίδα μας επικοινώνησε και ίδιος ο πρέσβης της Αθήνας όταν ενημερώθηκε ότι διερευνούμε το θέμα. Όπως μας δήλωσε, δεν έχει λάβει πότε ούτε και ένα σεντ, και τα σχέδια του όλα τα χαρίζει καθότι είναι η μεγάλη του αγάπη να ζωγραφίζει, τονίζοντας ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος και σε άλλες περιπτώσεις έχει επιτελέσει φιλανθρωπικό έργο. Ανέφερε, επίσης, ότι πριν από κάποια χρόνια εξασφάλισε και άδεια από το υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν την χρειάστηκε καθότι δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε πώληση.

Ερωτηθείς γιατί η διαδικτυακή εμπορική σελίδα πωλεί ένα φουλάρι με την επωνυμία του στην τιμή των 320 εύρω, απάντησε δεν γνωρίζει και επανέλαβε πως δεν έχει λάβει πότε χρήματα. Μας παρέπεμψε να ρωτήσουμε και την εταιρεία.     

Επιπρόσθετα, ο κ. Αυγουστίδης τόνισε ότι ακόμη και αν το θελήσει καλύπτεται νομικά να λαμβάνει πνευματικά δικαιώματα, όπως και ένας συγγραφέας. Μας έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα του προέδρου της Δημοκρατίας που έκδωσε βιβλία.

Πολλά ερωτήματα

Αρκετά, πάντως, ερωτήματα προκύπτουν μετά την συνομιλία μας με τον κ. Αυγουστίδη. Συγκεκριμένα:

1/ Γιατί ένας πρέσβης να προωθεί καθημερινά μέσα από δική του σελίδα στο ίνσταγκραμ, άλλη συγκεκριμένη εμπορική διαδικτυακή εταιρεία, χωρίς να έχει όφελος;

2/ Γιατί ένας πρέσβης που δεν έχει όφελος και κατέχει πολιτική θέση, -ίσως στο πιο καίριο πόστο της διπλωματίας- να εκθέτει τη φωτογραφία του (σ.σ η φώτο που δημοσιεύει σήμερα η «Α») σε μία εμπορική σελίδα και από κάτω από την φωτογραφία του να αναγράφεται η τιμή του «φουλαριού της Μαρουλλούς» αξίας 320 ευρώ;

3/ Γιατί ένα φουλάρι που ο σχεδιαστής δεν έχει απαιτήσει πνευματικά δικαιώματα πωλείται σε τόσο ψηλή τιμή;

4/ Αφού κατά τον ίδιο δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, κατέχει και άδεια, γιατί ως σχεδιαστής δεν απαιτεί τα πνευματικά του δικαιώματα σε ένα τόσο ακριβό φουλάρι που φέρει την επωνυμία του;

5/ Γιατί, εφόσον, στην εν λόγω σελίδα και δεν αναγράφεται σε κανένα σημείο ότι μέρος των εσόδων από τις αγορές θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο κ. Αυγουστίδης είχε την ανάγκη να μας τονίσει τη φιλανθρωπική του δράση και χωρίς, μάλιστα, να ερωτηθεί, καθότι δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα;»

Πηγή: omegalive.com.cy