Οργή στις ΗΠΑ μετά τον τραγικό θάνατο ενός μωρού ενός έτους, που – ενώ υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι οι γονείς του το κακοποιούσαν και η Πρόνοια το είχε δώσει σε ανάδοχη οικογένεια (μαζί  με τον 2 ετών αδερφό της) – δικαστής του Μπρούκλιν έκρινε ότι το παιδί δεν κινδυνεύει και το «επέστρεψε» στους γονείς.

Η μικρούλα Ella Vitalis δόθηκε στους γονείς της, τον 28χρονο Johnson Vitalis και την 29χρονη Lafeyette Browne, στις 14 Σεπτεμβρίου και μία ημέρα μετά, μεταφέρθηκε και πάλι αναίσθητη στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί εντόπισαν μώλωπες και κοψίματα στο μέτωπό της, ένα πρησμένο βλέφαρο, σημάδια από δάγκωμα και σπασμένο σαγόνι, μεταξύ άλλων τραυματισμών, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, που περιλαμβάνουν δικαστικές αναφορές και αρχεία της Διοίκησης Υπηρεσιών Παιδιών στις ΗΠΑ.

Το μωρό μπήκε στην εντατική με κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία και το κοριτσάκι τελικά έφυγε από τη ζωή 5 μέρες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η μητέρα του μωρού  είπε στις αρχές ότι η Έλλα άρχισε να πνίγεται ενώ ο πατέρας της την τάιζε. Απέδωσε τα τραύματά της - μεταξύ άλλων τους μώλωπες, τα κοψίματα και τον τραυματισμό στο κεφάλι της - στο ότι η Έλα έπινε πολύ γάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της NYT, η αστυνομία διερευνά τον θάνατο του μωρού ως ανθρωποκτονία, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε καμία σύλληψη.

ΗΠΑ: Η Πρόνοια είχε απομακρύνει τα παιδιά από το σπίτι

Από τον περασμένο Ιούνιο  η Ella και ο αδελφός της, Liam, με απόφαση της Πρόνοιας που είχε διαπιστώσει κακοποίηση, είχαν απομακρυνθεί από τους γονείς τους και είχαν ανατεθεί σε ανάδοχη οικογένεια.

Μάλιστα, η πρώτη καταγγελία είχε γίνει πέρσι τον Αύγουστο, όταν το κοριτσάκι ήταν μόλις 3 εβδομάδων. Τότε  οι γονείς είχαν μεταφέρει και τα δύο παιδιά στο νοσοκομείο μετά από κλήση που έγινε στην αστυνομία για καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας.

Οι γιατροί που εξέτασαν τα παιδιά βρήκαν ότι ο Liam δεν είχε τραυματιστεί, αλλά η Ella είχε δύο σπασμένους αστραγάλους, ένα κάταγμα στο κρανίο και μια μικρή εγκεφαλική αιμορραγία.

Τον Σεπτέμβριο – ενώ η Ella ήταν ακόμα στην ανάδοχη οικογένεια και πριν την μοιραία απόφαση του δικαστή –εισήχθη στο νοσοκομείο με «τραύμα στη γλώσσα» και δεν μπορούσε να φάει για έξι ημέρες.

Το μωρό «τραυματίστηκε» όταν το επισκέφθηκε ο πατέρας του – όπως προβλεπόταν στην απόφαση της Πρόνοιας. Η ανάδοχη μητέρα τους άφησε μόνους και όταν επέστρεψε βρήκε την Ella με κομμένη γλώσσα που αιμορραγούσε και την πήγε στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας είπε ότι η μόλις 11 μηνών μικρούλα έξυσε το στόμα της. Όμως, ο γιατρός που την εξέτασε διαπίστωσε ότι για αυτό το τραύμα πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί αιχμηρό αντικείμενο.

Στην αμερικανική κοινωνία αυξάνεται η οργή και τα ερωτηματικά σχετικά με το γιατί ο δικαστής Erik Pitchal - απόφοιτος του Yale που διορίστηκε το 2013-  θεώρησε ότι οι γονείς ήταν κατάλληλοι για να ξαναπάρουν την Ella στο σπίτι.