Σε μια σειρά αρχηγικών εμφανίσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, σερ Κιρ Στάρμερ, με πιο αξιοσημείωτη την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων και την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος -όπως έγραψε η «Telegraph»- έσπασε το πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο δεν συναντιέται κατ’ ιδίαν με ξένους πολιτικούς που δεν είναι αρχηγοί κρατών, αν αυτοί δεν ανήκουν στον πολιτικό του χώρο.

Κιρ Στάρμερ: Με τον Τόνι Μπλερ και άλλους κεντροαριστερούς ηγέτες 

Νωρίτερα, ο Στάρμερ είχε παραστεί στο συνέδριο των κεντροαριστερών ηγετών «Global Progress Action», επιχειρώντας να χαλυβδώσει τις κεντροαριστερές παγκόσμιες συμμαχίες του. Οι «Financial Times» παραλλήλισαν την καναδική σύνοδο με την προ 35ετίας ανακήρυξη από τον Μπιλ Κλίντον και τον Τόνι Μπλερ ενός «Τρίτου δρόμου». Ο Μπλερ, άλλωστε, ήταν και εκείνος στο συνέδριο στο Μόντρεαλ, καθώς στηρίζει τον Στάρμερ, και έχει επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, αφενός λόγω των εξελίξεων στη Βρετανία (όπου οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, χάνουν 20 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει ανοιχτά στραφεί προς τον «μπλερισμό»), αφετέρου χάρη στην αύξηση ισχύος του αμφιλεγόμενου ιδρύματός του, Institute for Global Change.

Κιρ Στάρμερ: Ισχυρή σχέση με τον Μακρόν

Μετά την «κεκλεισμένων των θυρών» συνάντηση με τον Μακρόν, η οποία ξεκίνησε με τον Βρετανό πολιτικό να του χαρίζει μια φανέλα της Αρσεναλ και τον Γάλλο πρόεδρο να προσφέρει μανικετόκουμπα, ο Στάρμερ χαρακτήρισε την επαφή «θετική και εποικοδομητική», με στόχο να χτίσει και να κάνει πιο ισχυρή τη διμερή σχέση, που δοκιμάστηκε ειδικά την εποχή του Μπόρις Τζόνσον, λόγω της Λιζ Τρας.

Ο Στάρμερ έχει άλλωστε τονίσει πως θέλει να βελτιώσει τη μεταBrexit εμπορική συμφωνία (TCA) με την Ε.Ε., πηγή δεινών για τη βρετανική οικονομία, σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού, πολέμου στην Ουκρανία και πιο απόμακρων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ισως γι’ αυτό στις αρχές της εβδομάδας ο σκιώδης υφυπουργός του για την Αμερική και την Καραϊβική πραγματοποίησε παράλληλη περιοδεία τεσσάρων ημερών, εκτός από την Οτάβα του Καναδά, και στη Λουιζιάνα και στο Τέξας των ΗΠΑ. «Νομίζω πως έχουμε μία ευκαιρία για μια προοδευτική στιγμή», είχε πει ο Στάρμερ νωρίτερα, από το Μόντρεαλ, παρουσία του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, της πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, και του Ολλανδού επιτρόπου, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές της χώρας του στις 22 Νοεμβρίου.

Στάρμερ: Επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις βραχύβιες κυβερνήσεις Τόρις 

Τι γίνεται όμως με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ; Οπως γράφει το βρετανικό «Sky News», αποτιμώντας σε ποιον βαθμό έχει πετύχει τους στόχους του, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 1,5% πάνω από τον στόχο του Σούνακ για 5,35%, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,2% το β’ τρίμηνο του έτους και το χρέος -που είχε επίσης υποσχεθεί να μειώσει-, στο 98,5% του ΑΕΠ, παρέμενε πιο υψηλό από τότε που ο πρωθυπουργός των Τόρις είχε κάνει τη σχετική εξαγγελία.

Τα δεδομένα αυτά, αλλά και την παρατεταμένη πολιτική κρίση που είχαν προκαλέσει οι βραχύβιες κυβερνήσεις Τόρις των τελευταίων χρόνων μέχρι την εκλογή του Σούνακ (κι αυτή, όπως οι προηγούμενες, χωρίς προσφυγή σε κάλπες) επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει με όλες του αυτές τις ενέργειες ο Στάρμερ. Οχι, όμως, πριν αναμορφώσει το κόμμα του από τα αριστερά (του προηγούμενου ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν) προς το Κέντρο, κάνοντάς το κατά την άποψη του επιτελείου του πιο «εκλέξιμο».

Ετσι, στις 4 Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε, όπως έγραψε ο βρετανικός Τύπος, μια τριετή διαδικασία αποστασιοποίησης από τον Κόρμπιν, στον απόηχο του «εκσυγχρονισμού» που έκαναν τη δεκαετία του ’90 ο Τόνι Μπλερ και ο «πρίγκιπας του σκότους», όπως ήταν τότε γνωστός, Πίτερ Μάντελσον. «Αυτό είναι το σκηνικό των μπλεριτών και των μαντελσικών», σχολίαζε στέλεχος των Εργατικών.

Μόνο η Αντζελα Ράινερ, από τη «μαλακή αριστερή πτέρυγα», προβιβάστηκε σε σκιώδη αναπληρώτρια πρωθυπουργό (και ο πρώην ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ δεν μετακινήθηκε). Κατά τα λοιπά, ο ανασχηματισμός μύριζε εκκαθάριση των κορμπινιστών. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο κόμμα είναι το σχόλιο στελέχους που πρόσκειται στη δεξιόστροφη αναθεώρηση: «Οι ενήλικοι είναι και πάλι επικεφαλής!».


Ο ρόλος του Τόνι Μπλερ

Αυτές τις εξελίξεις σιγοντάρει, όχι και τόσο κρυφά, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Financial Times» δήλωσε πως ο Στάρμερ (αν κερδίσει στις εκλογές) «θα κληρονομήσει μια χώρα σε χάος» (θυμίζοντας πως θα είναι «ο έκτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε οκτώ χρόνια») και πως το κόμμα θα πρέπει από τώρα να ξεχάσει την πολιτική της φορολογίας και των δημόσιων δαπανών.

Επαίνεσε άλλωστε τον Στάρμερ που έσωσε τους Εργατικούς από «το χείλος της εξαφάνισης», υπογραμμίζοντας πάντως πως, αν το κόμμα κερδίσει, ο ίδιος δεν θα παραμείνει στο… πίσω κάθισμα της κούρσας. Ο 70χρονος πλέον Μπλερ έχει κάνει comeback και μέσω του ιδρύματός του, Institute for Global Change, το οποίο συνεργάζεται σε ρόλο συμβουλευτικό με πληθώρα κυβερνήσεων παγκοσμίως, έχει όμως δεχθεί ιδιαίτερα σφοδρή κριτική - ειδικά για το γεγονός πως συνέχισε να συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το ίδρυμα του Μπλερ, ο οποίος είναι πρόεδρος και του διεθνούς συμβουλίου της JP Morgan, σύμφωνα με στοιχεία του 2021, είχε αυξήσει εκείνη τη χρονιά τον τζίρο του σε 81,3 εκατ. δολάρια, σε σχέση με 45,5 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 30/9/2023