«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζουν οι Εργατικοί την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχο της συνέντευξής του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.


Η ενόχληση Σούνακ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Στράμερ

Κομματικές πηγές σχολίαζαν ότι «εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα». Παράλληλα, τα βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως στην πραγματικότητα ο Σούνακ ενοχλήθηκε κυρίως από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει πρώτα συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, φαβορί για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε για την ακύρωση αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Στάρμερ, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει στους «Financial Times» ότι ο ίδιος ήταν ανοιχτός σε μια συμφωνία για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Εσωτερικό θέμα

Γίνεται σαφές λοιπόν πως σοβεί εσωτερικό θέμα στη Βρετανία, με τον Σούνακ να επιλέγει να εκπροσωπήσει την πιο συντηρητική πλευρά της κοινωνίας που θέλει τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο ενώ, αντίθετα, οι Εργατικοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.

Οι Εργατικοί αμέσως μετά το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο διευκρίνιζαν ότι η θέση τους είναι σταθερή και μακροχρόνια και πως μια κυβέρνησή τους δεν θα άλλαζε τον νόμο για να επιτρέψει τη μόνιμη μετεγκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η στάση των Εργατικών για συμφωνία για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Από την άλλη, όμως, στενοί συνεργάτες του Στάρμερ δήλωναν ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πιο ευέλικτες κινήσεις. «Εμμένουμε στον υπάρχοντα νόμο, αλλά εάν υπάρξει μια συμφωνία δανεισμού, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», ανέφερε πηγή από το στενό περιβάλλον του ηγέτη των Εργατικών.

Σε αυτό το κλίμα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Parthenon Project, λόρδος Εντ Βάιζεϊ, χαρακτήρισε «περίεργη» την ακύρωση της συνάντησης, λέγοντας πως όποιος τολμήσει να πει ότι η βρετανική ιστορία δεν είναι τέλεια, θεωρείται αντιπατριώτης. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που μπορώ να φέρω στη μνήμη μου δείχνουν ότι ο βρετανικός λαός πιστεύει πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν», πρόσθεσε.