Έπειτα από τις προειδοποιήσεις του Τούρκου ιστορικού για την πιθανότητα κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας και την πιθανότητα να κλείσει για έργα αποκατάστασης, Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους της Αγίας Σοφίας», σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ και ο Μανώλης Κωστίδης.

Δείτε εδώ: Τουρκία: Ιστορικός ζητά να μπει "λουκέτο" στην Αγιά Σοφιά για λόγους στατικότητας

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος του CNN Turk, Σερντάρ Ερ σημείωσε: «Κάνουμε μετάδοση μέσα από το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Εδώ συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου. Ο εικονολήπτης μας σας δείχνει τους επισκέπτες που ο αριθμός τους αυξάνεται περισσότερο κατά τις ώρες προσευχής. Όπως ξέρετε, άνοιξε ως τζαμί από τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Στον εσωτερικό χώρο υπήρχαν κάποια έργα αποκατάστασης όμως ολοκληρώθηκαν. Τώρα θα ξεκινήσουν στον εξωτερικό χώρο και γι αυτό υπήρξαν συζητήσεις αν θα κλείσει το τζαμί της Αγίας Σοφίας ή αν θα παραμείνει ανοιχτό».

Ο αντιπρόεδρος της διεύθυνσης βακουφικών ιδρυμάτων Λεβέντ Τσετίν δήλωσε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους κατα  τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης».

«Πυρά» Ερντογάν εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ - «Κορώνα στο κεφάλι τους οι τρομοκράτες»

«Αν είχαν επιβιώσει οι τρομοκράτες, στη Δύση θα τους είχαν δώσει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Άλλο ένα παράδειγμα είναι η προστασία που παρέχουν οι δυτικές χώρες κάτω από την μάσκα του πολιτικού πρόσφυγα, στους φυγόδικους οι οποίοι διέπραξαν πραξικόπημα στην χώρα μας και συμμετέχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Τις τελευταίες μέρες, παρατηρούμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και κάποια δικαστήρια.  Αν αυτοί οι δολοφόνοι δεν είχαν 'εξουδετερωθεί' και είχαν διαφύγει με κάποιο τρόπο στο εξωτερικό, θα τους είχαν προστατέψει ως πολιτικούς πρόσφυγες και κάποιοι θα τους είχαν κορόνα στο κεφάλι τους».