Εμείς οι Έλληνες
Εμείς οι Έλληνες Λάμπρος Καλαρρύτης
agia_sofia
Διεθνή

Τουρκία: Ιστορικός ζητά να μπει "λουκέτο" στην Αγιά Σοφιά για λόγους στατικότητας

Τούρκος ακαδημαϊκός έχει εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του για την ελεύθερη είσοδο δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών στην Αγία Σοφία

«Αν δεν κλείσουν την Αγία Σοφία, θα καταρρεύσει », προειδοποίησε διακεκριμένος ιστορικός - ακαδημαϊκός από την Τουρκία.

Ειδικότερα, Τούρκος ακαδημαϊκός εδώ και καιρό έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την ελεύθερη είσοδο δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών στην Αγία Σοφία.Τουρκία: «Η Αγία Σοφία δεν αντέχει τόσους επισκέπτες», λέει ο ιστορικός

Ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί σχολίασε προς τον καλεσμένο του: «Εσύ πάντα το έλεγες πως η Αγία Σοφία δεν αντέχει τόσους πολλούς επισκέπτες».

«Δεν αντέχει σίγουρα», απάντησε ο ιστορικός Ιλμπερ Ορταϊλί.

Τότε, ο δημοσιογράφος ρώτησε: «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών;».

Ο Ορταϊλί απάντησε: «Φυσικά και όχι. Γι' αυτό πρέπει να την κλείσουν και να αποκατασταθεί. Aιώνια αποκατάσταση. Μέχρι τώρα ασχολούνταν με την αποκατάσταση στα επάνω σημεία. Αυτά ήταν για μόστρα. Πρέπει να ασχοληθούν με τη βάση, τα θεμέλια. Οι υπόγειες στοές της (Αγίας Σοφίας) φτάνουν μέχρι το παλάτι (Τοπκαπί)».

«Δηλαδή η Αγία Σοφία θα κλείσει; Θα την κλείσουν εντελώς;», ρώτησε ο δημοσιογράφος στη συνέχεια.

«Αν έχουν μυαλό, θα την κλείσουν. Αυτό δεν είναι θέμα για πλάκα. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει! Θα αρχίσει η κατάρρευση. Για παράδειγμα το ίδιο συμβαίνει στην Αγία Ειρήνη όπου πέφτουν ολόκληρες πέτρες», απάντησε ο ιστορικός.