STATE_DEPARTMENTT
Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν αναμένουμε ότι η επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές εταιρείες θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Έχουμε μια εποικοδομητική, θερμή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ

Την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πέντε τουρκικές εταιρείες και σε έναν Τούρκο υπήκοο για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων δεν πρόκειται να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε την προσπάθεια του ανταποκριτή του δικτύου TRT να εξισώσει τη δράση των τουρκικών εταιρειών με την αγορά ρωσικών καυσίμων από χώρες της Ε.Ε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters αν ανησυχούν καθόλου οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτές οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε αυτές τις οντότητες στη νατοϊκή σύμμαχο Τουρκία μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε: «Καθόλου. Έχουμε μια εποικοδομητική, θερμή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι ένας σημαντικός σύμμαχός μας. Ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν πριν από λίγο καιρό και επανέλαβε αυτό το γεγονός μετά τη συνάντηση. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για να επικοινωνήσουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη Σουηδία και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, και λαμβάνουμε ιδιαίτερα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι αυτό θα γίνει. Και δεν θεωρούμε ότι αυτά (τα δύο θέματα) συνδέονται με κανέναν τρόπο και δεν βλέπουμε ότι με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν κανένα απολύτως αντίκτυπο σε αυτήν την ένταξη».

«Σχετικά με τις τουρκικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις κοίταξα ένα tweet λίγο πριν από την ενημέρωση, στο οποίο λέτε, και παραθέτω, «επιβάλαμε κυρώσεις σε... αυτούς που διατηρούν την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, ενισχύοντας την ικανότητά της να παραμείνει μια παγκόσμια ενεργειακή δύναμη». Αλλά βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία από την έναρξη του πολέμου, η Ε.Ε. -ο μεγαλύτερος εταίρος σας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ας πούμε- αγόρασε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια ορυκτών καυσίμων από την έναρξη του πολέμου.
Δεν θα λέγατε ότι η Δύση, οι δυτικές εταιρείες, αυτά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτούν πραγματικά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Γιατί είναι υπέροχο, όπως μπράβο γι' αυτές τις πέντε (τουρκικές) εταιρείες που πουλούσαν αισθητήρες και έκαναν εξυπηρετήσεις σε ναυπηγεία. Αλλά όταν κοιτάτε την πραγματική εικόνα, θα λέγατε στους Αμερικανούς ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, ενώ οι μεγαλύτεροι εταίροι μας βασικά πληρώνουν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία;», ρώτησε δημοσιογράφος του TRT.

«Δεν θα έφτανα καθόλου σε αυτό το συμπέρασμα. Θα έλεγα ότι έχουμε εργαστεί χέρι χέρι με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., με τις ευρωπαϊκές χώρες μεμονωμένα, για να επιβάλουμε κόστος στη Ρωσία μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές. Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ρωσικών ορυκτών καυσίμων πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος και δεν μπορούσαν απλώς να τις σταματήσουν πλήρως άμεσα χωρίς να υποφέρουν οι πολίτες τους από τους κρύους χειμώνες και χωρίς να έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στην ενέργεια. Αλλά είδαμε δύο πράγματα: πρώτον, οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν σημαντικά βήματα, όπως είπα, για να επιβάλουν κόστος στη Ρωσία. Και δεύτερον, να λαμβάνουν μέτρα για να αρχίσουν την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, το ρωσικό πετρέλαιο, το ρωσικό φυσικό αέριο. Εργαστήκαμε μαζί τους για να τους παρέχουμε πρόσβαση σε πρόσθετο αμερικανικό φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης και πιστεύουμε ότι αυτά τα βήματα ήταν σημαντικά και παραγωγικά», απάντησε.

«Είναι, όμως, γεγονός, έτσι δεν είναι, ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια εξακολουθούν να βγαίνουν - αυτές οι πληρωμές γίνονται στη Ρωσία, όπως το μισό ρωσικό πετρέλαιο έχει μεταφερθεί με ελληνικά πλοία. Όλα αυτά συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

«Όπως είπα, δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα που εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα να παγώσει, εάν αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της δεν θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ή θέρμανση κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα. Αυτό που μπορούμε να ζητήσουμε από τις χώρες να κάνουν, και το οποίο έχουμε ζητήσει από τις χώρες να το κάνουν και έχουμε συνεργαστεί μαζί τους, είναι να λάβουν μέτρα για τη μετάβαση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Και θα σας υπενθυμίσω ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες στην Ευρώπη είναι μέλη της (συνόδου) G7, η οποία έχει επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να διασφαλίσει ότι τα ρωσικά έσοδα θα μειωθούν σημαντικά. Και στην πραγματικότητα, έχουμε δει τα ρωσικά έσοδα να μειώνονται σημαντικά ως αποτέλεσμα αυτού του ανώτατου ορίου τιμής.

Έτσι, ενώ δεν θέλαμε να βγάλουμε το ρωσικό πετρέλαιο από την αγορά λόγω του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως και του αντίκτυπου που θα είχε στις τιμές της ενέργειας για τους Αμερικανούς καταναλωτές, λάβαμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι όσο το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να διατίθεται (στην αγορά), η τιμή του και τα κέρδη που θα λαμβάνουν από αυτό θα μειώνονται σημαντικά», απάντησε.