Άρση των κυρώσεων CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions), oι οποίες ουσιαστικά «μπλόκαραν» την Άγκυρα από το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35, ζητά η Άγκυρα, προκειμένου να πει το μεγάλο «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, στη σκιά των αναφορών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για αγορά F-35, η Τουρκία διεκδικεί την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Δεν ζητάει, δηλαδή, μόνο τα F-16, για να δεχθεί Στοκχόλμη και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είδε χθες τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ, ζήτησε επισήμως «να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA».

«Αφού είμαστε σύμμαχοι, αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ, είναι να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA», είπε χαρακτηριστικά.

«Μια άλλη απαίτηση της Τουρκίας είναι να γίνει εκ νέου δεκτή στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς stealth – F-35 και να εκσυγχρονίσει ταχέως το γηρασμένο στόλο των αεροσκαφών F-16», τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Πεντάγωνο απέσυρε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία θα παζαρέψει μέχρι τέλους. Μιλώντας με Τούρκους διπλωμάτες, ανέφεραν ότι τώρα είναι η ευκαιρία, ό,τι πάρουμε», επισήμανε ο Μανώλης Κωστίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει βασικό θέμα αναφοράς στο δυτικό Τύπο.

«Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συζητήσεις για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», γράφουν οι Financial Times.

Ακόμα, ο Toύρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία λόγω και της στάσης τους έναντι στο PKK.